- Jeg har aldri vært så glad for å gi bort så mange millioner

KOBBERHAUGHYTTA, NORDMARKA (Aftenposten): Norgesgruppen inngår et millionsamarbeid med Turistforeningen for å få flere ut på tur og utvikle vareutvalget på turisthyttene.

Norgesgruppens Knut Hartvig Johannson, Turistforeningens generalsekretær Nils Øveraas og styreleder Berit Kjøll feirer det nye samarbeidet med en skitur i Nordmarka sammen.

I en lett slitt skijakke og den røde toppluen på hodet, spenner dagligvarekjeden Norgesgruppens eier Knut Hartvig Johannson (78) på seg skiene utenfor Kobberhaughytta i Nordmarka. Varmegrader og regn de siste dagene har tært på snøforholdene, selv oppe ved turistforeningens hytte inne i marka.

Men en tur i løypene blir det, før boller og kakao serveres inne på hytta.

— Norges største handelshus Norgesgruppen, der du representerer eierfamilien, skal være Turistforeningens hovedsamarbeidspartner. Hvorfor akkurat Turistforeningen?

— Jeg har aldri vært så glad for å gi bort så mange millioner kroner. Turistforeningen ligger mitt hjerte svært nær. Det har nok noe med hvor glad jeg selv er i fjellet og alt det arbeidet foreningen har gjort for at vi skal kunne bruke den flotte naturen vi har. Og så er det også familiens tilknytning til foreningen som gjør dette spesielt for meg. Jeg fikk livsvarlig medlemskap i foreningen i konfirmasjonsgave av min far, det er endel av min oppdragelse.

  • Her er historien om sønnen til Knut Hartvig Johannson, Johan Johannson, mannen som kontrollerer Norgesgruppen. Ikke helt som andre milliardærer.
    - Er det din far som har tatt deg med ut i fjellet?

— Ja, og jeg fremdeles imponert over de turene han gikk. Første gang jeg var med min far i Rondane våknet jeg på Dørålseter med snø i sengen.

Til tross for dårlig føre, er humøret på topp når Knut Hartvig Johannson fra Norgesgruppen tar en skitur med Turistforeningens styreleder Berit Kjøll og generalsekretær Nils Øveraas.

— Og nå skal Norgesgruppen bidra til å få et bedre og sunnere matutvalg på både de betjente og ubetjente hyttene i hele den norske fjellheimen. Blir det slutt på hermetikken, da?- Nei nei nei, det håper jeg ikke. Ikke ta fra oss Joikakakene. Og heller ikke å hermetisk ananas. Ananasringer i frossen lake var en flott cocktail mens vi ventet på middagen.

- Så du er ikke redd for at det blir bare frukt og grønt fra Kiwi på turisthyttene fremover?

— Nei. Det er ingenting som smaker så godt som boller og kakao etter en god tur. Denne kakaoen var forresten veldig god, det må jeg ha oftere hjemme også.

— Det er to turer jeg husker best. Den ene sammen med min far og hans venner da jeg var fjorten år. Tenk, han tok meg med sammen med sine venner, Hans Christian Bugge og Fritjof Vogt Lorentzen. Jeg startet fra Gjendesheim og møtte far og vennene på Memurubu. Derfra gikk vi sammen videre til Skogadalsbøen. Da var jeg sliten, det er en drøy tur!

Gikk i fjellet med håndtegnet kart

Senere gikk jeg en lengre tur med en venn. Vi tok nattoget til Stuguflåten stasjon i Romsdalen og derfra til Torsbu og Breheimen. Husk at på 50-tallet hadde vi ikke skikkelige kart, bare gamle ubrukelige Amtskart. Jeg hadde heldigvis en flott beskrivelse av turen Bugge hadde laget, kombinert med tegninger av silhuettene av fjellene. Slik gikk vi. Det var fantastisk.

De siste gangene jeg har vært på Turistforeningens hytter har jeg hatt stor glede av hyttebøkene. Når jeg finner rutene min farfar og min far har gått, varmer det hjertet.

- Får du med deg din familie på slike turer?

— Nei, der har jeg nok sviktet. Huff. Men de skal ut i Nordmarka på overnatting nå om ikke lenge, så helt ille er det ikke.

- Det er ikke ofte vi ser deg stille opp for sponsorer eller intervjuer i det hele tatt. Hvorfor dette unntaket?

— Min farfar var veldig aktiv i Turistforeningen. Han fikk til og med gullknappen, en hederspris som bare deles ut en gang pr. generasjon, for oppgraderingen og utbyggingen sovesalen på hytta Glitterheim. Han jobbet mye med å legge til rette for utbyggingen, og jeg tror også han bidro litt økonomisk. Også var han med i styret i foreningen.

- En god skitur bør være over fire timer!

- Hva skal egentlig dette samarbeide gå ut på?

— Målet er at vi skal få 100.000 flere ut på tur i løpet av en treårsperiode. Og vi har jo distribusjon av mat over hele landet og kan bidra til bedre utvalg på hyttene.

Jeg er jo også glad for at det ikke ble noe av de søndagsåpne butikkene. Da kan folk komme seg ut på tur i stedet for å handle og drikke kaffe latte.

Debatten om søndagsåpent er heftig. Her er et par av sakene vi har skrevet om det:

— Jeg tar ofte utgangspunkt i Sørkedalen, det er utgangspunktet for både lange og korte turer. En ordentlig tur må minst være på fire timer. Da får jeg en skikkelig runde, rundt Løvlia og innover i Krokskogen.