Økonomi

SAS går så det suser og oppgraderer Europa-flyene

SAS leverer knalltall for tredje kvartal, som ventet. Nå går selskapet med milliardoverskudd, og forventer svarte tall for året som helhet – for andre år på rad.

Solid overskudd for SAS i tredje kvartal.
  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen

Ikke rart SAS-sjef Rickard Gustafson er fornøyd med tingenes tilstand i selskapet akkurat nå:

Tredje kvartal viste et resultat før skatt på 1.036 millioner svenske kroner.

– Hvis vi justerer for pilotstreiken i Sverige i juni, er resultatet drøyt 140 millioner kroner bedre enn samme periode forrige år. Resultatet kommer som følge av økte inntekter ved at flere reiser med SAS, men påvirkes positivt også som følge av de lave oljeprisene, sier konsernsjef Gustafson.

Streiken førte til rundt 1.000 avlyste flyvinger.

  • LES OGSÅ: Dette er SAS’ nye langdistansesatsing

Vil gå i pluss for hele året

Gevinsten fra lav oljepris spises imidlertid delvis opp av en sterk dollar og høye tekniske vedlikeholdskostnader.

Han mener at kvartalet viser at strategien med fokus på dem som reiser ofte med fly fungerer. I tredje kvartal økte passasjertallet med 226.000 reisende, og antall Eurobonus-medlemmer økte med 120.000 til 4,5 millioner.

Hvis intet uforutsett inntreffer, mener Gustafson at året 2015/2016 (SAS har avvikende regnskapsår), skal gå ut i pluss – slik selskapet har varslet tidligere.

Det blir i så fall andre året på rad at bunnlinjen blir sort, i et selskap som vaklet på randen av konkurs så sent som november 2012.

Tøffe konkurranseforhold

SAS innrømmer av markedet er tøft fremdeles, og at hard konkurranse presser hardt på økonomien. Flere av de store europeiske flyselskapene – Ryanair, Lufthansa og Air France – har allerede vært ute og varslet redusert resultat for 2016 som følge av prisfall og svikt i etterspørselen etter flybilletter.

– Konkurransen er intens, og det har ført til fortsatt press på billettprisene samtidig med at usikkerheten i det makroøkonomiske området har økt. Sammen med behovet for fremtidig finansiering av nye fly, understreker det viktigheten i å arbeide med å bedre operasjonene, styrke vår finansielle posisjon samt få fullt utbytte av investeringen i våre kunder, sier Rickard Gustafson.

Oppgraderer flyene med ny WiFi

SAS har det siste året oppgradert hele sin langdistanseflåte, med fabrikknye fly og installering av nytt interiør i andre. Nå er turen kommet til kort- og melomdistanseflåten, kan Gustafson fortelle:

– De nye kabinene vil være i samme stil som på langdistanseflyene. Wifien vil få en hastighet på 12 mbit, og skal være gratis for alle bonusmedlemmer og de som reiser på fleksible billetter, sier han.

Med de nye Airbus A320neo-flyene, det første kommer allerede i høst, lover konsernsjefen at benplassen skal bli økt.

Les mer om

  1. Fly
  2. Luftfart
  3. Scandinavian Airlines (SAS)