Slep av nederlandsk lasteskip går etter planen

Torsdag ettermiddag la det nederlandske lasteskipet Eemslift Hendrika endelig til kai i Ålesund etter å ha blitt slept i sikkerhet fra uværet i Norskehavet.

I natt ble slepet festet i baugen på Eemslift Hendrika og slepefartøyet Normand Drott begynte forsiktig å dreie havaristen rundt. Fartøyet skal slepes inn Breisundet utenfor Ålesund for videre inspeksjon.
  • NTB

Torsdag morgen og formiddag ble skipet slept i sakte fart østover mot kysten. Farten var til tider rundt to knop, noe som tilsvarer rundt 3,7 kilometer i timen.

Bergingsmannskaper klarte torsdag å få festet slepet til det nederlandske lasteskipet. Slepingen har så langt gått uten særlige problemer.

Eemslift Hendrika sendte mandag formiddag ut nødmelding etter at det fikk slagside da lasten forskjøv seg, rundt 60 nautiske mil vest av Ålesund i et kraftig uvær.

I løpet av mandagen ble hele mannskapet på tolv personer evakuert med redningshelikopter fra skipet. I dagene som fulgte, drev skipet i kraftig sjø, før bergingsmannskapene fikk kontroll på det.

Bergingsmannskaper klarte onsdag å få festet slepet til det nederlandske lasteskipet. Det meldte Kystverket klokken 22.42 onsdag kveld.

Hadde få timer på seg

Tidligere på kvelden ble bergingsmannskaper firt ned i skipet fra et redningshelikopter etter med at det ble iverksatt en statlig aksjon på grunn av frykt for at skipet ville drive på land i løpet av natten. Da havaristen var sikret, var det fortsatt noen timer igjen til skipet ville ha truffet land.

– Vi hadde nok mellom fire og fem timers drivetid å gå på, sier beredskapsdirektør Hans-Petter Mortensholm i Kystverket.

Eemslift Hendrika sendte mandag formiddag ut nødmelding etter at det fikk slagside da lasten forskjøv seg, rundt 60 nautiske mil vest av Ålesund i et kraftig uvær. I løpet av mandag ble hele mannskapet på tolv personer evakuert med redningshelikopter fra skipet.

I 23-tiden mandag mistet skipet motorkraft, og det drev mot land i to døgn før det ble sikret.