Får store penger i fanget

På ett år er Sigbjørn Johnsens anslag for årets «overforbruk» av oljepenger redusert fra 45 til 19 milliarder kroner. Pengene ramler ned i fanget på ham.

Sigbjørn Johnsen på vei til Stortinget med statsbudsjettet i går.
  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad

Les også:

Regnet i kroner og øre har det vært glade dager for finansminister Sigbjørn Johnsen det siste året. I løpet av ett år har anslaget på de varige skatteinntektene økt kraftig. Utgiftene har i tillegg blitt mange milliarder kroner lavere enn anslått.

Handlefriheten på statsbudsjettet har dermed økt betydelig. Det skjer uten at Johnsen har løftet en finger eller foretatt et eneste smertefullt kutt.

Skrumper

Antatt økte skatter og reduserte utgifter i fastlandsøkonomien betyr at bruken av oljepenger har skrumpet tilsvarende. På statsbudsjettet fyller nemlig penger fra Oljefondet gapet mellom utgifter og inntekter, slik at budsjettet går akkurat i null.

Behovet for påfyll fra fondet på 2010-budsjettet har det siste året sunket fra 148,5 milliarder kroner til 124,8 milliarder kroner i takt med anslagene for inntektene og utgiftene har endret seg.

Regelen

Neste år må han fylle på med 128,1 milliarder kroner fra Oljefondet for å budsjettet til å gå i null. Mer enn hver tiende krone Regjeringen bruker på statsbudsjettet kommer dermed fra fondet.

Så kan denne bruken av oljepenger sammenlignes med føringene fra handlingsregelen om å bruke 4 prosent av fondet hvert år. Det er denne Johnsen styrer etter på lengre sikt. Regelen er ankeret for pengebruken fra en statskasse som tyter over av penger.

Nedjustert

Neste år blir «overforbruket» bare 7,4 milliarder kroner av et forbruk av oljepenger på nærmere 130 milliarder kroner. I år blir «overforbruket» 19 milliarder kroner. Det er et kraftig nedjustert anslag fra i fjor høst.

Johnsen kan være tilbake på regelen i 2012 med omtrent underet bruk av oljepenger.

— Dette viser at politikken virker, og dette vil gi oss økt handlefrihet senere, sa han i Stortinget i går.