Økonomi

Nordmenn er verdensmestre i jobbreiser

Hadde jobbreising vært en OL-gren hadde Norge i alle fall sikret seg én gullmedalje: Norske forretningsfolk danker ut kolleger i resten av verden i denne aktiviteten. Miljøvernere ber forretningsfolket skjerpe seg.

Norske forretningsfolk utmerker seg når det gjelder hyppige jobbreiser. Foto: Creativa Images/Shutterstock

 • Knut-Erik Mikalsen
  Knut-Erik Mikalsen

En undersøkelse reisekonsernet Egencia har foretatt i et utvalg av sitt verdensomspennende marked, viser nemlig at ingen andre land matcher norske forretningsfolks aktivitet på jobbreisemarkedet.

Norske næringslivsfolk er i gjennomsnitt 6,7 ganger ute på jobbtur i løpet av året. De danker med det ut så vel amerikanere, tyskere, indere, franskmenn, kineserne og ikke minst svensker og dansker.

– Det overraskende med dette, er at Norge får denne plasseringen selv om viktige deler av norsk næringsliv – olje og offshore – er inne i en kraftig konjunkturnedgang, sier direktør Anders Lindqvist i Egencia Norge til Aftenposten.

 • LES OGSÅ: Liker ikke skittkasting mot charterferien

Her er de ivrigste reisende

Her er rangeringen som Egencia har laget over dem som reiser oftest på jobbtur. Tallet i parentes viser hvor mange reiser i gjennomsnitt:

1. Norge (6,7)
2. Sverige (6,2)
3. Finland (5,8)
4. Storbritannia (5,6)
5. USA (5,5)
6. Australia og Kina (5,2)
7. Danmark (5,1)
8. Tyskland (5)
9. Frankrike og India (4,7)
11. Canada (4,4)

Han mener det kan være vanskelig å forklare hvorfor nordmenn ligger så høyt på jobbreisestatistikken. Undersøkelsen viser likevel at mer enn 90 prosent av lederne mener at å møte forbindelser ansikt til ansikt, og ikke gjennom f.eks. en videokonferanse, er meget viktig.

– Dette fører til høy reisevirksomhet, ikke minst i Norge med sine geografiske avstander, mener Lindqvist.

Reiser nordmenn unødvendig mye?

Anders Lindqvist, Norge-sjef for Egencia. Foto: Egencia

– Jeg tror nordmenn ser på kommunikasjon som et viktigere verktøy for å nå bedriftens mål enn det næringslivsfolk i andre land gjør. Dette bekrefter også andre undersøkelser vi har gjort. Nordmenn liker rett og slett å treffe sine forbindelser fysisk, sier Lindqvist.

– Reiser norske forretningsfolk unødvendig mye?

– Det må nesten bedriftene svare på selv. Det vi imidlertid ser er at de som er ute på jobbtur nå reiser billigere enn før. Mange bedrifter har som krav i dag at folk skal reise på billigste måte og det ser vi tydelig, sier Lindqvist.

Hvor reiser så nordmennene?

Undersøkelsen, som er gjort blant 6.000 respondenter, viser at de norske storbyene Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim utgjør topp fire. Deretter følger København, Stockholm og London.

Advarer mot rollemodell-ansvaret

Ikke alle klapper i hendene over den norske gullmedaljen. Fungerende leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg, minner de reiseglade forretningsfolkene om at de har et betydelig miljøansvar.

– Det ansvaret gjelder både for å gjøre sine bedrifter så lite miljøbelastende som mulig, og som rollemodeller overfor bedriftens øvrige ansatte og folk generelt, mener hun.

Naturverneren mener at klimaavtrykket blir betydelig siden de fleste av disse jobbturene antagelig går med fly eller bil.

– Videokonferanser bør kunne erstatte en stor del av næringslivets jobbreiser. Her er det viktig at næringslivslederne går foran som gode eksempler. Å droppe fysiske reiser til fordel for videokonferanse krever holdningsendringer, og dette er noe alle bedrifter og virksomheter må jobbe med, mener Lundberg.

Les mer om

 1. Bedrifter
 2. Reise
 3. Jobb og karriere
 4. Scandinavian Airlines (SAS)
 5. Norwegian
 6. Widerøe
 7. Lufthansa

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Drømmen om norgesferie styrker seg i flere land, med unntak av ett.

 2. NORGE
  Publisert:

  Ingen land i Europa holder grensene mer stengt for sommerreisende enn Norge

 3. NORGE
  Publisert:

  Vil åpne for reiser mellom Norge og Danmark

 4. NORGE
  Publisert:

  Norges pensjonssystem dårligst i Norden

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Norge faller på listen over land med best pensjonsordning

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Flere trosser reiserådene: - Føler ikke det er noe risiko med å dra til Kroatia