Økonomi

John Fredriksen går inn med penger i Norwegian

GARDERMOEN/OSLO (Aftenposten): Norwegian har hentet inn tre milliarder kroner i egenkapital for å styrke sin finansielle fleksibilitet. John Fredriksen er en av dem som spytter inn penger.

 • Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder
 • NTB

Norwegian-aksjen falt rundt 25 prosent etter at Oslo Børs åpnet tirsdag. Aksjen er mest omsatt av alle aksjene på Børsen fra start.

Kursen tok seg imidlertid noe opp, og etter en snau halvtimes handel lå den på 119 kroner, et fall på 15,6 prosent fra mandagens sluttkurs, melder NTB.

Det kom flere nyheter fra selskapet samtidig. De meldte om store tap i fjor, at de selger fly, og at de skal hente inn tre milliarder kroner i en emisjon.

Tapte stort

Selskapet tapte 3,8 milliarder kroner på driften i fjor, mens inntektene for hele året var på 40,3 milliarder kroner.

Emisjonen skal styrke flyselskapets finansielle fleksibilitet, og administrerende direktør Bjørn Kjos har fått med seg John Fredriksen på laget. Det skjer gjennom det Fredriksen-kontrollerte selskapet Sterna Finance.

Innhentingen av egenkapital skjer via en garantert fortrinnsrettsemisjon, opplyser selskapet tirsdag morgen.

– Norwegian har vært gjennom en lengre periode med kraftig ekspansjon. Veksten vil nå avta, og selskapet vil ha et økt fokus på å redusere kostnader og investeringsforpliktelsene.

Kjos sier i meldingen at han er meget godt fornøyd med at aksjonærene støtter Norwegians planer og strategi.

– Gjennom fortrinnsrettsemisjonen vil selskapets balanse styrkes, og selskapet vil ha økt fleksibilitet til å støtte denne utviklingen fremover, sier konsernsjef Bjørn Kjos i en børsmelding.

Selger fly og kutter kostnader

Samtidig legger flyselskapet frem en rekke tiltak, noen av dem kjent fra de siste månedene, for å kutte kostnader og styrke balansen. Dette omfatter blant annet:

 • Salg av fly.
 • Mulig etablering av et nytt eierselskap for deler av flyparken.
 • Utsettelse av flyleveranser.
 • Igangsetting av kostnadsprogrammet #Focus2019 med mål om kostnadsreduksjon på minst to milliarder kroner i 2019.
 • Optimalisering av basestruktur og ruteprogram.
 • Kompensasjon fra motorprodusenten Rolls-Royce knyttet til problemer på Dreamliner-flyene.

Har hatt for mye gjeld

Norwegian Air Shuttle ASA styrker balansen gjennom en emisjon på 3 milliarder kroner, skriver selskapet i en børsmelding.

Selskapet har de siste månedene vært truet av å ha en høyere andel gjeld enn kreditorene setter pris på, og de har vært på vei mot å bryte lånevilkårene.

Pengene er allerede på plass.

Blant dem som nå blar opp, er skipsreder og investor John Fredriksen gjennom Sterner Finance Ltd., DNB, Danske Bank og HBK Holding, som er investeringsselskapet til styreleder Bjørn Kise og konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian, skriver Dagens Næringsliv.

Til E24 sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs at han mener en emisjon er en bra løsning for Norwegian. Han ser det som positivt at John Fredriksen er blant dem som deltar.

– Jeg synes dette høres fornuftig ut, sier Elnæs.

Les mer om

 1. Norwegian
 2. Fly