Økonomi

Omplassert frukt reduserer matsvinn

Meny plukker ut frukt som ikke ser helt bra ut og selger på tilbud. Det kan bety at de kaster 400 tonn mindre mat i året.

  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

Flere kjeder forsøker nå å selge varer som går ut på dato til redusert pris. Meny har den siste tiden forsøkt å plukke ut brune bananer, velmodne mangoer og annen frukt og grønt og selger den til 10 kroner kg.

– Bare i løpet av tre uker og i et lite knippe butikker har vi forhindret at 3 tonn med mat har blitt kastet. Nå lanserer vi dette i alle våre butikker, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Les også

Vi kommer til å kaste tonnevis med mat i morgen

Han regner med at dette vil føre til at 400 tonn frukt og grønt ikke vil bli kastet, men spist.

Kjuus forklarer at frukt og grøntansvarlige går gjennom hyllene og dersom de ser at en av tomatene i en ferdigpakket pakke er dårlig, åpner de pakken, tar ut den dårlige tomaten som de kaster. De resternede tomatene havner i omplasseringshyllen.

– Dermed er det ikke noe kvalitetsforskjell, men vi kan ikke selge den som vanlig. Tidligere ble hele pakken kastet, sier Kjuus.

Les også

Kjenner du deg igjen i denne? Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag? Her får du svaret:

Matvett.no synes dette er et godt tiltak.

– Dette viser forbrukerne at all mat har en verdi og at kjøpmennene respekterer dette og tar seg tid til å skille ut den dårlige varen og selge resten, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.no

Les mer om

  1. Meny
  2. Næringsmiddelindustrien