Økonomi

- Regnskogødeleggende palmeolje havner i norske sjokolader

Det er stor sannsynlighet for at palmeoljen i kjente, norske sjokoladefavoritter som Kvikk Lunsj, Smil og Japp stammer fra ulovlige palmeoljeplantasjer i raserte regnskogområder i Indonesia. Det hevder Greenpeace i en fersk rapport.

Kvikk Lunsj inneholder palmeolje. Oljen kjøper Mondelez fra selskapet Wilmar, som ifølge Greenpeace handler olje fra ulovlige plantasjer opprettet på raserte regnskogområder i Indonesia. Foto: Bjørke Magnus Knutsen

 • Stine Barstad

Aftenposten besøkte i mai noen av de raserte regnskogområdene i Indonesia og skogen Norge betaler for å verne. Les reportasjen og se video nederst i saken.

Greenpeace skriver at Mondelez International, som produserer Freia-sjokoladene, kjøper sin palmeolje gjennom den indonesiske palmeoljegiganten Wilmar.

Wilmar er verdens største leverandør av palmeolje. Kun 4 prosent av oljen selskapet selger, produseres på selskapets egne plantasjer. Resten kjøpes inn fra underleverandører, og Greenpeace dokumenterer i rapporten flere tilfeller der olje eller palmefrukt fra ulovlige plantasjer kommer inn i Wilmar-systemet.

— Rapporten viser en direkte link mellom at regnskogen forsvinner og kjente produkter som mange nordmenn har et forhold til. Nå håper vi disse selskapene bytter ut den skitne palmeoljen med grønne alternativer, så vi kan fortsette å kjøpe disse produktene med god samvittighet, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Lurer du på om det du spiser inneholder palmeolje? Sjekk Regnskogfondets palmeoljeguide her.

Hugger skog, planter palmer

Palmeoljeproduksjon er den viktigste årsaken til den hurtige raseringen av Indonesias regnskoger, ettersom skogen hugges for å gjøre plass til plantasjer.

Wilmar er medlem av Roundtable on Sustainable Palm Oil - en organsisasjon som jobber for å gjøre palmeoljeproduksjonen bærekraftig. Selskapet har annonsert at det ikke vil rydde regnskog for å opprette plantasjer, og at det skal unngå brenning som ryddeteknikk på sine områder.

Les også

Beskylder palmeoljeselskaper for å starte skogbranner

Men selskapet stiller ikke samme krav til sine underleverandører, og to av disse var blant selskapene som ble utpekt som ansvarlige for de enorme skogbrannene som herjet Sumatra i sommer.

— Sterke bevis

WWF har ved flere anledninger dokumentert at Wilmar tar imot palmefrukt fra ulovlige plantasjer inne i nasjonalparken Tesso Nilo på Sumatra, og ifølge denne organisasjonen pågår handelen fortsatt.

Og Greenpeace har også tidligere dokumentert at selskapet har ryddet verdifull naturskog på sitt område i Jambi på Sumatra. Dette området er også tilholdssted for noen av Sumatras siste tigre, som er utrydningstruet.

- Vi har sterke bevis for at Mondelez kjøper palmeolje fra Wilmar og deres underleverandører, sier Erika Bjureby i Greenpeace Norge.

Ett av selskapene Mondelez får palmeolje fra, er Tianjin Namchow Food. Selskapet skriver på sin profil på RSPOs hjemmesider at det kjøper fra Wilmar, og leverer til Mondelez. Selskapet har ikke noe godt system for å spore oljen de selger tilbake til hver enkelt plantasje.

Les også

- Oljefondet forvirrer, tåkelegger og er inkonsekvente

Det finnes ingen god sertifiseringsordning for bærekraftig palmeolje, ettersom RSPO ikke stopper medlemsselskapene fra å rasere naturskog eller handle med andre aktører som gjør det. I mangel på en slik ordning, er det utfordrende for selskaper som kjøper palmeolje å sikre seg at denne er produsert på en bærekraftig måte.

— Engasjere og påvirke

Nestlé løste i fjor situasjonen med å inngå leveringsavtale med en av de største palmeoljeprodusentene, og stilte tøffe krav til produksjonsmetode, gjennomsiktighet i leverandørkjeden, kontroll og oppfølging.

Kommunikasjonsansvarlig Celin Huseby i Mondelez International sier at selskapet deler Greenpeaces bekymring for miljøaspektene ved palmeoljeproduksjon.

— Som en kjøper av palmeolje, er det å engasjere og påvirke leveringskjeden det mest meningsfylte tiltaket vi kan gjøre for våre forbrukere, for å forsikre om at palmeoljen er bærekraftig dyrket, sier hun.

Hun sier ikke noe om hva selskapet konkret gjør for å påvirke leverandørkjeden, men sier det støtter seg til RSPO som sertifiseringsordning.

- Vi er klar over utfordringene, men RSPO tilbyr den mest anerkjente tilnærmingsmåten når det gjelder å utvikle og håndheve standarden for bærekraftig produksjon av palmeolje, sier hun.

Norge tjener på palmeolje, betaler for vern

I dag er 70 prosent av palmeoljen Mondelez bruker i sine produkter sertifisert gjennom RSPO. Målet er at all olje skal være sertifisert gjennom RSPO i kategoriene «segregert» og «Mass Balance» innen 2015.

Oljefondet solgte seg i fjor ut av Wilmar, fordi det mente selskapet ikke opererer på en bærekraftig måte. Samtidig kjøpte det seg inn i ett av selskapets datterselskaper, som har flere omstridte palmeoljekonsesjoner i Indonesia.

Norge har lovet Indonesia inntil seks miliarder kroner i årene fremover dersom landet kan dokumentere at det klarer å redusere den hurtige raseringen av landets regnskoger.

 1. Les også

  FN mener Indonesia ikke har kontroll over hugging av regnskog

 2. Les også

  Dette var en vernet jungel

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ikke bare positivt at vi dropper palmeolje

 2. VERDEN
  Publisert:

  Enorm regnskog vernes. Men er det tidsnok?

 3. NORGE
  Publisert:

  Godkjenner omstridt palmeolje til bruk i diesel

 4. NORGE
  Publisert:

  Biodrivstoff tar av: - Bedre om man hadde kjørt på diesel fra Nordsjøen

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Ingen garanti mot regnskogbiff fra Brasil

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Elvestuen går mot seg selv: Dropper offentlig forbud mot palmeoljediesel