Fem veier til en mer miljøbevisst hverdag

En av tre nordmenn bekymrer seg over økte kostnader som følge av miljøendringer i 2015, viser en undersøkelse gjort for Nordea. Dette burde føre til at adferd endres.

Du kan gjøre din personlige økonomi litt grønnere ved å følge disse fem tipsene.
  • Elin Reitan
Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea, og skriver om personlig økonomi i økonomi- og karrieremagasinet på søndager.

Men det gjør det ikke alltid.Verden er i endring. Det går noen ganger på bekostning av miljøet vårt. Da jeg var barn var Blekkulf selve symbolet på miljøvern, men ble jeg aldri overbevist om at mine små miljøbidrag utgjorde den store forskjellen. Det er jeg nå, og mener at det er lite som skal til for å bli en mer bevisst forbruker. Kanskje kan du til og med spare litt penger på veien?

1. Tenk før du kjøper

Vi lever i et forbrukssamfunn. Bevisstheten har likevel økt, og uttrykket shoppestopp har blitt et populært begrep de siste årene. Selv om du ikke slenger deg på akkurat denne trenden kan man spare både penger og miljø ved å bli mer bevisst eget forbruk.

2. Reduser matavfallet

Matavfall er et kjempeproblem for miljøet. I fjor kastet hver og en av oss 50 kilo matavfall. Ved å planlegge matinnkjøpene, spise mer restemat og ikke minst å bruke sansene fremfor å følge «best før»-merkingen slavisk, unngår du å kaste store deler av lønnen din i søpla.

3. Sats på gjenbruk

Da jeg vokste opp var bruktfunn tabu. Nå er gjenbruk blitt trendy, noe som er en gladnyhet både for miljøet og lommeboken din. Erstatt nykjøp med bruktkjøp, og selg unna gamle skatter du ikke har bruk for. Da bidrar du til en deleøkonomi som kommer flere til gode.

4. Invester bærekraftig

Det er i tiden å tenke bærekraft, også når det gjelder investeringer. Men selv om nesten tre av ti tenker etikk og bærekraft når de skal investere, er det avkastningen som betyr aller mest for de fleste. Likevel ser det ut som om interessen for bærekraftige investeringer har økt, og stiller du krav og søker informasjon om fondene du plasserer pengene dine i, vil du bidra til at dette markedet vokser.

5. Ta ansvar

For folk flest er det vanskelig å tenke miljø og bærekraft i alt man foretar seg, men det er viktig å være bevisst sine valg og huske på at selv små miljøhensyn utgjør en forskjell. Det er nemlig ikke så mye som skal til for å bli en mer miljøbevisst forbruker.

Les også: