Lokalbefolkningen protesterer mot flere turister

En rekke av Europas mest kjente turistperler klarer ikke å ta unna turisteksplosjonen. Noen byer sier rett ut at de nå vil redusere antall besøkende.

I Barcelona har det i sommer vært flere protester mot turisme. Dette banneret protesterer på at vanlige leiligheter leies ut til turister heller enn til lokalbefolkningen, noe som er et økende problem i byen.
  • Knut-Erik Mikalsen

Billige flybilletter og økt velstand har ført til at stadig flere reiser stadig mer. Hittil har denne veksten først og fremst vært sett på som et velkomment bidrag for økt sysselsetting og vekst i områder som lever av turismen.

Nå har imidlertid myndighetene ved mange sentrale reisemål gjort det klart at det begynner å bli for mye av det gode. Infrastrukturen er ikke er tilpasset det voldsomme trykket.

Problemet er nå blitt så akutt flere steder at den verdensomspennende World Travel and Tourism Council (WTTC) har bedt konsulentselskapet McKinsey finne ut hva som kan og må gjøres for å håndtere den truende «overturismen» flere steder.

 Gloria Guevara.

De vil se på hva som kan gjøres for å hindre at turismen kveler de mest populære turistmålene. Rapporten skal være klar før jul.

Tidligere turistminister i Mexico, Gloria Guevara, er leder for WTTC og mener at det haster med å finne en løsning på problemene:

– Vi må samarbeide med de lokale myndighetene og bransjefolk for å finne en løsning på situasjonen. Turister skaper jobber som millioner av mennesker verden over er avhengig av. Men vi må samtidig beskytte de reisemålene som skaper de fleste arbeidsplassene, sier Guevera.

Les også

LES OGSÅ: Selv turister mener det er for mange turister på Island

Barcelona og Venezia slår alarm

I Europa har ekstremt populære byer som Barcelona og Venezia slått alarm. Spesielt har det vært mye fokus på situasjonen i Barcelona, og her har protestene fra lokalbefolkningen vært sterke også i sommer.

Nå er det nok, mener flere: Både i Barcelona (bildet) og andre steder i Spania protesterer lokalbefolkning mot turisme.

Bare til Barcelona kom det 32 millioner turister i fjor.

Utviklingen bekymrer spanske myndigheter. Landets turismeminister, Álvaro Nadal, sier at Spania ikke må bli oppfattet som et land som er fiendtlig innstilt til turister. Hele landet ventes å ta imot 80 millioner turister i 2017, 10 millioner flere enn i 2016.

Les også

LES OGSÅ: Kunder raser mot de nye nettsidene til SAS

Ber turistene ryke og reise

På Mallorca, nordmenns favorittøy nummer én sommerstid, ber graffiti på veggene turistene om å dra hjem. Velstående nord-europeere har rykket inn og kjøpt opp hus som de leier ut til turister. Dette har skapt et prispress som gjør det svært vanskelig for øyas egne innbyggere å skaffe seg egen bolig.

Proppfulle strender er blitt symbolet på turistflommen enkelte av de populære reisemålene i Europa nå opplever. Her fra Costa Brava nær Barcelona i Spania.

På Mallorca har besøkende, i likhet med i Barcelona, opplevd å bli angrepet av grupper som protesterer mot masseturismen. Busser er blitt stanset, og folk på restauranter i hovedstaden Palma har sett aksjonister bære plakater med budskapet «Turisme dreper Mallorca».

Nå har myndigheten ifølge avisen El Pais satt et tak på antall senger som øya kan tilby: 623.624. På sikt vil de redusere dette til ca. en halv million.

Visekonsernsjefen for en av Spanias største hotellkjeder, Gabriel Barceló, sier det rett ut til El Pais:

– Vi kan ikke ta imot flere turister om sommeren.

Les også

LES OGSÅ: Kanariøyene knuser alle rekorder, også blant nordmenn

Middelhavsproblemer

Også i Italia og Kroatia er det bekymring over turistveksten.

I Venezia har innbyggerne i flere år forlangt at det blir tatt grep for å begrense økningen. Her er det spesielt hordene som velter ut av de mange cruiseskipene, som skaper lokal frustrasjon.

Cruisebåtene til Venezia drar med seg horder av turister som skal i land.

Dubrovnik, ferieperlen ved Adriaterhavet, har også måttet vurdere tiltak mot turiststrømmen. Byens ferske borgermester, Mato Frankovic, har sagt at stedet må halvere sin anbefalte grense fra 8000 til 4000 besøkende i gamlebyen hver dag. Frankovic sier ifølge avisen The Telegraph at «byen trenger hvile» etter det han kaller en ukontrollert vekst de senere årene.

Den greske postkortøya Santorini har også satt strek for turistflommen og redusert antall cruiseturister fra 10.000 til 8.000 pr. dag.