Holder formuen skjult for kona

Tre av ti amerikanere holder kontoer skjult for ektefellene sine. Det ender ofte i skilsmisse når pengene kommer for en dag.

Mange amerikanere holder opplysninger om sine økonomiske forhold skjult for ektefellen.

De fleste ekteskap innebærer også et økonomisk fellesskap, på godt og ondt. Felleskontoer, felles kredittkort og felles sparing.

Men hva om din mann eller din kone har en hemmelig konto du ikke vet om, som han eller hun disponerer fritt?

Har han ikke, sier du? Vel ...Les videre.

Utroskap

En ny undersøkelse gjort av Harris Interactive viser nemlig at tre av ti amerikanere begår «økonomisk utroskap» ved å lyve til egen ektefelle om økonomiske forhold og hva de faktisk tjener, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den amerikanske undersøkelsen, som er gjort blant 2019 voksne personer, viser at 31 prosent av dem som har felles økonomi, svarte at de ikke forteller den fulle og hele sannheten om økonomien til ektefellen. Enten oppgir de å gjemme unna kontanter, å ha en hemmelig bankkonto eller lyver om størrelsen på lån de har og hva de tjener.

— Økonomisk utroskap i ekteskapet kan være den nye normalen, skriver Forbes.com, som utførte undersøkelsen sammen med National Endowment for Financial Education (Den nasjonale stiftelse for økonomisk utdanning) i USA.

Lure

En tredjedel av respondentene i undersøkelsen sier de har latt seg lure. Kvinner og menn er like flinke til å lyve om «fellesøkonomien», ifølge resultatene.

- Dette fører til store problemer i forholdene, sier Ted Beck, sjef i National Endowment for Financial Education.

For ganske ofte går det, som det kanskje må gå, når den økonomiske utroskapen kommer for en dag, og den andre parten i forholdet oppdager løgnen.

Skilsmisse

16 prosent av ekteparene som har opplevd at partneren har løyet om økonomien, sier at de tok ut skilsmisse da utroskapen ble oppdaget. 11 prosent sier det førte til separasjon.

De fleste parene, 76 prosent, greide seg med en opphetet krangel i hjemmet, på tomannshånd. Fire av ti oppga at det økonomiske sidespranget hadde ført til at de stolte mindre på ektefellen enn før.

Skulle du ha lest så langt og blitt usikker på fremtiden?

Her er noen råd fra bladet Ditt Bryllup: Planlegg forbruket og lag budsjett. Gå gjennom økonomien sammen og finn fordelings- og forbedringspunkter. Let etter muligheter til å spare, og se om dere har lån som bør samles og refinansieres.

Og enda et råd til slutt: Lyv ikke.