Økonomi

Rik i en fei

Her er 12 gjennomførbare tips som gir deg bedre råd.

  • Kristin Solberg

Les også:


Ønsker du deg en bedre økonomi? Det amerikanske magasinet Fortune har satt sammen en liste over 25 grep du selv kan ta for å bli rik. Ikke alle passer for norske forhold, så her presenterer vi 12 av de beste tipsene.

Det er viktig å merke seg at listen langt fra er fullstendig. Om du har andre spareråd, kan du gjerne dele dem med andre lesere i kommentarfeltet til høyre.

1. Øk verdien av boligen din ved å pusse opp badet. Så kjøkkenet. De som kan uttale seg om dette i Norge, mener likevel at vinningen går opp i spinningen om du bruker for mye penger på oppussing. Få boligen til å se best mulig ut for minst mulig penger, og hold deg unna designkjøkken og dyre fliser. Spe isteden på med noe få lette strøk maling i stuen, og hold deg til nøytrale farger og rimelige løsninger på kjøkken og bad. Les forøvrig artikkelen for flere råd om hva som lønner seg.

2. Refinansier lånet ditt om du har mulighet. Sjekk dessuten Forbruker.nos lånekalkulator for å finne ut hvor mye du kan spare om har muligheten til å få lavere rente.

3. Spar akkurat passe beløp i aksjer. For å finne ut hvor stor prosentdel av sparepengene dine som bør plasseres i aksjer, trekk alderen din fra tallet 120, er rådet til Fortune. Er du for eksempel 30 år, bør altså 90 prosent av sparepengene dine godgjøre seg i akser. Er du derimot 60, bør bare 60 prosent av midlene dine plasseres samme sted. Desto yngre du er, desto lengre tid har du til å få økonomien på rett kjør igjen etter et eventuelt krakk. Når du blir eldre bør du tenke sikkerhet og gradvis flytte penger fra aksjer og inn i obligasjoner. Sjekk også Forbruker.nos fondslister.

4. Invester aldri mer enn 10 prosent av porteføljen i ett enkelt selskap. Om du ikke skjønner hvorfor, tenk på alle dem som mistet sparepengene sine da Enron gikk dukken.

5. Spar. Dersom du ikke sparer minst ti prosent av lønnen din hver måned, sparer du ikke nok.

6. Sett tilside penger du trenger i nødstilfelle. Dette beløpet bør være stort nok til å kunne dekke alle utgiftene dine i tre måneder. Om du har barn og/eller kun én inntekt i husstanden, bør beløpet være stort nok til å brødfø familien i seks måneder. Om du lurer på hvor mye dette er, kan du sette opp et husholdningsbudsjett her.

7. Finn ut for at du og din familie skal kunne klare dere om en av dere skulle bli ufør eller falle fra. Men vær oppmerksom på at mange har slike dekninger gjennom jobben.

8. Det kan koste deg mye penger å gi rett informasjon til feil person. Ta utgangspunkt i at enhver som sender deg en e-post eller ringer og spør om ditt personnummer eller bankopplysninger, er en svindler. Sjekk også kontoen din et par ganger i uken, slik at du får med deg eventuelle uvanlige uttak og transaksjoner.

9. Den beste måten å spare penger på bil er å kjøpe en gammel bruktbil og kjøre den til den ikke klarer mer. En ny bil taper nemlig 30 prosent av sin verdi det første året. Kjøper du en brukbil, lar du noen andre betale for bilens første, dyre kilometer. Men sørg for at du har en skikkelig kontrakt, som du kan laste ned her. Om du er usikker på hvilken bil du ønsker deg, kan du leste tester her.

10. Forsøk å motstå behovet for å kjøpe de seneste tekniske duppedittene, som for eksempel de aller nyeste mobiltelefonene. Vent heller til de har vært på markedet noen måneder. Da er prisene ofte mye lavere.

11. Kjøp flybilletter så tidlig som mulig. Da er de gjerne billigst. Eller rett før flyet letter, når flyselskapene er desperate etter å fylle alle eventuelle tomme seter.

12. Når du kjøper elektronikk, ikke bruk masse penger på ekstra garantier og forsikringer. Det er for eksempel ofte

Les også

- Helt unødvendig

da den i de aller fleste tilfeller likevel er dekket av innbo— eller reiseforsikringen. Men det finnes unntak: Du bør for eksempel betale de ekstra kronene for ekstra garanti fra produsenten når du kjøper en laptop.

Om ikke disse 12 tipsene gjør deg rik nok, kan du her få noen bonustips:

  • Finn den billigste strømleverandørene med Forbruker.nos strømkalkulator.
  • Ring på billigst mulig måte. Finn riktig mobilabonnement med mobilkalkulatoren, og riktig fasttelefonavtale med fasttelefonkalkulatoren.
  • Kjøp ting når det lønner seg. Her får du oversikt over

Les også

  1. Kjøp på torsdager

  2. Billigst å handle ofte

  3. Hemmelighetene

  4. Liten gevinst av dyr oppussing

  5. Vi kjøper oss stadig mer trygghet

  6. - Helt unødvendig

Foto: SCANPIX