Økonomi

Fullstendig ribbet etter bilsvindel

Avtalen om salg av bilen for 545 000 kroner var klar. Problemet var at kjøperen kun overførte 545 kroner, mens noen påførte kvitteringen tre nuller for å få ut bilen. Før To fikk reagert, var bilen "solgt videre" i flere ledd. Nå har byfogden i Oslo bestemt at den siste kjøperen beholder bilen, mens en velkjent bilsvindler trolig har sikret seg minst 210 000 kroner på operasjonen.

- En håpløs situasjon etter byfogdens avgjørelse om at svindlerens videresalg av bilen er godtatt, mener Da Vinh To (t.v.) og hans advokat Svein Aabø. JON HAUGE

 • Einar Haakaas

Aftenposten.no skrev i september i år om deler av denne saken hvor den rådyre luksusbilen ble kjøpt for prisen av syv halvlitere med øl. Involvert i svindelen er en 27-åring som i årevis har vært svartelistet hos bilforretninger og forsikringsselskaper. Han er nå varetektsfengslet siktet for bedrageri, underslag og trusler.

Den opprinnelige eieren av Audien er helt oppgitt der han titter på en bil av samme merke hos Møller på Skøyen. Han er en av Norges mest uheldige bilselgere.

— Jeg trodde aldri det var mulig å havne i en slik situasjon Dette er jo helt tragisk, sier Da Vinh To.

Da Vinh To (t.v) skulle selge en rådyr Audi og endte uten bil og betaling. Her med advokat Svein Aabø. JON HAUGE

— Utrolig avgjørelseSpørsmålet om hvem som er eier av bilen har vært gjenstand for behandling hos byfogden flere ganger i høst. Først fikk To medhold i en arrest 3. august, og fikk bilen tilbake 20. september da den siste kjøperen ble stoppet i et forsøk på å registrere bilen. I en ny kjennelse 15. november er det en ny dommer i saken. Den nye dommeren mener den siste kjøperen av bilen, en 46-åring, var i god tro da han kjøpte bilen. Derfor har dommeren opphevet Tos arrest i bilen.

- En helt utrolig avgjørelse, mener To.

— Da jeg oppdaget at det bare var betalt inn 545 kroner på min konto 29. juli, tok jeg affære og kontaktet banken, politiet og biltilsynet. Trodde det skulle være enkelt å få bilen tilbake etter denne svindelen, sier To.

Allerede solgt

Mens bilselger To reiste til Biltilsynet på Risløkka i Oslo, var bilen allerede solgt videre. Den 27 år gamle bilsvindleren hadde samme dag vært hos Biltilsynet for å registrere bilen på sin far. Omregistreringen ble aldri fullført, fordi han ikke hadde penger til å betale for omregistreringen.

To anmeldte saken til politiet, og tok arrest i bilen hos Byfogden 3. august. Han fikk tilbake bilen 20. september, men måtte gi den fra seg igjen to måneder etterpå.

- Men jeg kommer ikke til å gi meg, sier To.

Rystet advokat

Advokaten hans, Svein Aabø, er rystet over at klienten nok en gang har mistet bilen.

— Her har det vært forfalskede vognkort, og etter min vurdering store uklarheter om tidspunktet for videresalg. Dessuten har betalingen til 27-åringen skjedd til konti eid av helt andre personer. Dessuten er bilen solgt videre av sønnen, som ikke sto som eier av bilen. Dette er som å kjøpe en klokke på gaten. Hvis kjøperen hadde bedt om en panteattest, ville han oppdaget at det var tatt arrest i bilen. Dessuten burde han reagert på at pengene skulle overføres til ulike personer, sier Aabø.

Fant bilen parkert

Aftenposten har i løpet av uken jaktet på bilen, som ifølge de impliserte har vært gjenstand for en rekke svindler. Vi fant bilen parkert på Ensjø i Oslo, utenfor et firma hvor 46-åringen, som er den siste kjøperen av bilen, er styreleder.

Inne i lokalene får vi kontakt med styrelederen, som ikke vil stå frem i avisen med navn. Han sier at han ble tilbudt bilen som 27-åringen sa var en inkassobil. Derfor skulle han få bilen til en god pris.

- Jeg er også et offer for 27-åringens svindel. Kameraten min ble også lurt av ham ved et annet bilkjøp, sier 46-åringen.

Han skylder fortsatt penger på bilen etter sitt bilkjøp.

— Jeg forstår Da Vinh To's situasjon. Rent moralsk ville jeg betalt ham restbeløpet, men det får være opp til retten å avgjøre hvem som skal få pengene, sier 46-åringen.

- I god tro

46-åringens advokat, Tom Alexander Bergmann Hermansen, mener hans klient var i god tro da han kjøpte bilen, fordi heftelsene på bilen ikke var registrert.

- Burde han ikke skjønt at det var noe muffens da han skulle betale kjøpesummen til ulike konti?

— Det var opplysninger som ble gitt uker etter at salget var gjennomført, sier advokaten.

- Det var på dette tidspunktet ikke noe vognkort på bilen. Hvorfor reagert din klient ikke på dette?

— Han hadde tillit til forklaringen gitt fra selgers fullmektig, sier Bergmann Hermansen.

Selgers fullmektig var i dette tilfelle den 27 år gamle bilsvindleren.

 1. Les også

  Bilfikser loppet bilkjøpere i fem år

 2. Les også

  Kinesisk suksess for Volvo

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Tiltalt for å svindle til seg biler og luksusklokker for millioner

 2. NORGE

  Tidligere Jotun-topp fikk 3,6 års fengsel for korrupsjon

 3. ØKONOMI

  De ble lovet arv, lån og solide bonuser. I stedet kan de ha blitt lurt for millioner.

 4. NORGE

  Gjermund Cappelens betrodde mann jobbet for Eirik Jensen

 5. NORGE

  Eks-journalist i retten tiltalt for grove bedragerier

 6. FOTBALL

  Fikk strengere straffer i kampfiksingssaken