Økonomi

Det ble spådd kaos i markedene etter Brexit: – Det er nesten litt for godt til å være sant, sier sjeføkonom

Fem grafer som viser hvordan Brexit påvirker oljeprisen, børsene – og feriebudsjettet ditt.

Bildet er fra meglerselskapet BGC, der aksjemeglerne reagerer på nyheten om at David Cameron går av som følge av Brexit. Foto: RUSSELL BOYCE

  • Stine Barstad
  • Frøydis Braathen
    Journalist

– Det er nesten litt for godt til å være sant, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB til Aftenposten.

To uker etter at britene overrasket hele verden med å stemme for å forlate EU og sendte finansmarkedene ut i kaos, ser sommerroen ut til å ha lagt seg.

– Jeg synes det er litt paradoksalt. De nokså unisone vurderingene i forkant var at Brexit ville innebære en periode med usikkerhet knyttet til hva slags avtale Storbritannia ville få med EU og hva det ville utløse av krav om folkeavstemninger i andre land, og at det ville treffe den økonomiske aktiviteten både i Storbritannia, og nærområder som EU og Norge.

– Man kan trygt si at det som har skjedd etterpå er at vi har fått sett nettopp denne usikkerheten spille seg ut. Og det som har vært veldig klart etterpå, er at det ikke bare var uklart økonomisk, men også politisk, sier Dørum.

– Nesten litt for godt til å være sant

Han mener lite av det som har utspilt seg i etterkant av Brexit taler for at markedene skulle hente seg så raskt inn igjen.

– Når de nå har gjort det, forteller det enten at det som ble fortalt oss i forkant var feilaktig skremselspropaganda, at det var usikkerhet, men at det ikke betydde noe, eller så er fundamentet for markedsoppgangen feilaktig, sier han.

– Hva tror du?

– Det er for tidlig å avskrive de makroøkonomiske effektene av usikkerheten, for vi har ennå ikke fått noen stemningsundersøkelser eller klare utslag på hva bedrifter vil foreta seg. Men det er nesten litt for godt til å være sant, det vi har sett i markedet, sier Dørum.

Kortvarig oljeprisfall

Oljeprisen falt med over fire dollar per fat etter den overraskende beslutningen, men det tok ikke lang tid før utviklingen snudde.

Analytikere Aftenposten snakket med i dagene etter Brexit ventet heller ikke at oljeprisfallet ville bli varig, men pekte på at det var en effekt av at investorene solgte seg ut av usikre posisjoner.

De siste dagene har oljeprisen falt kraftig igjen, men det er av andre grunner.

Oslo Børs falt også kraftig i dagene etter Brexit-avstemningen, mye som følge av oljeprisfallet. Men også bankene falt kraftig på børsene i både Norge og Europa som følge av finansuroen som fulgte.

Det tok imidlertid ikke mange dager før Oslo Børs hentet inn fallet:

2000 milliarder dollar forsvant fra børsene

Nyheten kom overraskende på finansmarkedene i hele verden, som hadde regnet med at «bli»-siden ville vinne, om enn med en knapp seier. I løpet av fredagen etter avstemningen forsvant verdier for 2000 milliarder dollar fra verdens børser.

London-børsen falt rundt tre prosent, men to dager etter, da støvet hadde lagt seg litt etter det først sjokket, hentet børsen seg inn igjen med sin største stigning på over fem år.

Dørum kaller innhentingen «et paradoks».

– Det kan kanskje forklares med at en del var priset inn i kursene i forkant og at markedet kanskje da så for seg det verste alternativet om «leave»-siden skulle vinne, en total løsrivelse fra EU, mens omkvedet fra kommentatorene i etterkant har vært at de tror på en slags EØS-avtale for Storbritannia. Men usikkerheten er fortsatt helt fundamental, sier han.

Pundet fikk mest juling, og falt til sitt laveste nivå mot dollar på 31 år etter at resultatet av avstemningen var et faktum.

Tirsdag meldte investeringsbanken Goldman Sachs at pundet kan falle videre de neste tre månedene, og komme helt ned i 1,20 mot dollaren.

– Nå som markedene har stabilisert seg noe, ser vi for oss en ny periode med svekkelse av pundet, ettersom Bank of Englands (sentralbanken, red.anm.) respons gjør valutaen svakere, skriver bankens analytikere, ifølge Independent.

Også kronen svekket seg mot dollar og euro i kjølvannet av Brexit, mye på grunn av oljeprisfallet. Det gjør både USA-turen og Europa-ferien litt dyrere i sommer.

Men har du valgt deg Englands-ferie i år, får du mer for pengene. Også mot kroner har pundet svekket seg kraftig etter Brexit.

Slik vil Brexit påvirke norsk næringsliv

Les mer om

  1. Brexit