Tolletaten: Kokainbeslag i Husnes er det største på Vestlandet

13. april beslagla Tolletaten, Kystvakten og politiet over 100 kilo kokain fra et lastefartøy fra Sør-Amerika i Husnes i Vestland fylke.

Dykkere fra Kystvakten bisto Tolletaten og politiet natt til torsdag da de avdekket et parti på i overkant av 100 kilo kokain som hadde vært gjemt under vannlinjen på en lastebåt fra Sør-Amerika. Båten var på vei til Husnes i Kvinnherad kommune.

Beslaget er det største av kokain på Vestlandet noen gang, ifølge Tolletaten.

Beslaget ble gjort etter at tollerne under en ordinær kontroll så «kjente moduser og indikasjoner på nær forstående smugleraktivitet». Dette ble fulgt opp av sentrale og lokale tollmyndigheter.

Nærmere undersøkelser viste ifølge Tollvesenet stedet og objekter av «høy interesse» i Vestland fylke, og politiet og Kystvakten ble koblet inn.

I Kvinnherad

«Det ble bekreftet at objektet kunne være et fartøy på vei til Husnes i Kvinnherad kommune», heter det i en pressemelding.

– I et tett og godt samarbeid med politiet og Kystvakten ble det aksjonert mot et kjøretøy i tilknytning til et fartøy ved havnen på Husnes. Her ble det gjort funn av i overkant av 100 kilo kokain i bagasjerommet på kjøretøyet, sier områdeleder Bård Ynnesdal.

Tollvesenet undersøkte et lastefartøy fra Sør-Amerika og fikk bekreftet at stoffet hadde vært festet under vannlinjen på dette skipet, noe som for dem er en kjent smuglermetode.

– Her ser vi hvordan store fartøy benyttes til å frakte narkotika under vannlinjen, ofte uten at mannskapet er kjent med dette, sier områdeleder Ynnesdal.

Nær narkoproduksjon

Tolletaten har i flere år fulgt med på skip fra Sør-Amerika. Den vurderingen er i stor grad knyttet til at dette er avsenderland som ligger nært der produksjon av narkotika finner sted.

– Beslaget er et resultat av godt tollarbeid og tett og godt samarbeid mellom Tolletaten, politiet og Kystvakten. Gjennom god dialog og ved å koble våre ressurser og kapasiteter sammen får vi full uttelling i aksjonen, sier områdeleder Bård Ynnesdal.

Beslaget er det største kokainbeslaget gjort på Vestlandet og følger i rekken blant de største kokainbeslagene nasjonalt. Ifølge Tollvesenet dreier det seg om til sammen opp mot 2 tonn, fordelt på to beslag i Oslo og ett i Vestland.

Seks varetektsfengslet

Under den væpnede aksjonen i Husnes i forrige uke ble seks personer pågrepet, og alle ble varetektsfengslet i fire uker.

Samtlige er utenlandske statsborgere, og politiet mener de har vært deltagere i en organisert kriminell gruppe. Alle er siktet for grov narkotikakriminalitet.

Vest politidistrikt og Tolletaten holder en pressekonferanse om narkotikasaken senere tirsdag.

  • På tre uker er det blitt beslaglagt nesten to tonn kokain her i Norge. Det er rekordmye. Men før det hvite pulveret kom hit, har det vært gjennom en livsfarlig reise. Hør podkasten Forklart: