Økonomi

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder permitteres fra Fredriksen-gruppen

Tidligere Vimpelcom-topp Jo Lunder permitteres fra sine roller i Fredriksen-gruppen. Klokken 13 i dag skal han fremstilles for vareteksfengsling.

Nordmannen Jo Lunder er tidligere Vimpelcom-sjef. Onsdag ble han pågrepet av Økokrim, siktet for grov korrupsjon. - Han er siktet for grov korrupsjon knyttet til Vimpelcom-saken. Men det er viktig å understreke at det kun foreligger mistanke. Det er altfor tidlig å si om det er grunnlag for straffansvar mot ham, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim. Olav Olsen

 • Petter Winther
 • Andreas Bakke Foss
 • Stine Barstad

SISTE: Korrupsjonssiktede Jo Lunder trekker seg fra styret i North Atlantic Drilling.

Lunder ble valgt inn 18. september i år, og erstattet da John Fredriksen, som gikk ut av styret, skriverE24.

Torsdag kveld opplyste North Atlantic Drilling i enpressemeldingat Lunder trekker seg fra styret. Årsaken til at han trekker seg er at han onsdag siktet for korrupsjon i forbindelse med Vimpelcom-saken.

Permittert fra Frederiksen-gruppen

«Fredriksen-gruppen er blitt kjent med at Jo Lunder er under etterforskning av norsk påtalemyndighet i forbindelse med Vimpelcom-saken. Etterforskningen er ikke relatert til hans nåværende posisjoner», heter det i en pressemelding fra Fredriksen-gruppen.

– Vi er i samråd med Jo Lunder blitt enige om at han permitteres fra alle sine roller i Fredriksen-gruppen inntil videre, sier Harald Thorstein i Fredriksen-gruppen.

Fredag kom Vimpelcom med 3.kvartalrapport. Der annonserte de et gigantunderskudd på 1.005 millioner dollar, mot 105 millioner dollar i overskudd i 3. kvartal i 2014.

Selskapet meldte tlidigere at de setter av 900 millioner dollar i forbindelse med etterforskningen.

 • Du kan like gjerne sette deg inn i Telenor-saken først som sist. Den vil prege nyhetene i lang tid fremover. Her får du en rask innføring: Dette er Telenor-saken på to minutter

Satt i avhør i fire timer på torsdag

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder (53)ble onsdag pågrepet av Økokrim, siktet for grov korrupsjon i forbindelse med Vimpelcom-saken.

Lunders advokat Cato Schiøtz opplyste til Dagsnytt 18 på NRK torsdag kveld at hans klient hadde sittet i et fire timer langt avhør torsdag.

— Han har svart på alle spørsmål og vil samarbeide med Økokrim på alle måter. Han har forklart seg om hvorfor det ikke er grunnlag for å mistenke ham for korrupsjon, sier Schiøtz.

Les mer om Lunde her:

Les også

Jo Lunder: Wonderboy i urent farvann

— Utbetaling to måneder etter han tiltrådte

Ifølge forsvareren går siktelsen mot Lunder ut på en utbetaling på 30 millioner dollar til en konto i Sveits i 2011.

— Den har Jo Lunder forklart seg grundig om og forklart seg om hvilken kunnskap han hadde og hva han gjorde da den kom opp. Dette var en utbetaling som skjedde cirka to måneder etter at han (Lunder red.anm.) tiltrådte som administrerende direktør, sier Schiøtz.

Lunder vil blir fremstilt for varetektsfengsling klokken 13 i dag. Lunder samtykker ikke til fengsling, ifølge Schiøtz.

- Han har svart på alle spørsmål og vil samarbeide med Økokrim på alle måter og har forklart seg for hvorfor det ikke er grunnlag for å mistenke ham for korrupsjon, sier Lunders forsvarer Cato Schiøtz. Åserud, Lise

Lunder ble pågrepet av Økokrim da han kom til Oslo Lufthavn onsdag kveld. Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim sier til Aftenposten at Lunder er siktet for grov korrupsjon knyttet til Vimpelcom-saken.

— Men det er viktig å understreke at det kun foreligger mistanke. Det er altfor tidlig å si om det er grunnlag for straffansvar mot ham, sier Djupesland.

Jo Lunder var sjef for det russiske teleselskapet Vimpelcom frem til mars i år. Det var på samme tid at amerikanske og nederlandske myndigheter åpnet etterforskningen av telegiganten.

Pågripelsen planlagt en «god stund»

Så sent som onsdag meldte Økokrim i en pressemelding at de «har bistått myndighetene i Nederland og Sveits med å innhente informasjon fra Telenor ASA, samt bistått med avhør i Norge». Nå er det imidlertid åpnet egen etterforskning i Norge.

- Kommer pågripelsen etter begjæring fra utenlandske etterforskningsmydigheter, Djupesland?

— Nei, den er i forbindelse med Økokrims egen sak. Han er siktet av Økokrim i Norge for grov korrupsjon. Det er en pågripelse som skjer i anledning Økokrims egen etterforskning i saken, men i samforståelse med utenlandske myndigheter.

- Kommer pågripelsen på bakgrunn av informasjon som fremkom i brevet til næringsministeren?

— Nei, dette er planlagt en stund, og er ikke foranlediget av dette brevet Telenor har sendt til næringsministeren.

Kan du si noe om bakgrunnen for at han ble pågrepet akkurat nå?

— Nei, men han er norsk statsborger, og Økokrim har derfor funnet grunn til å åpne etterforskning i saken for å kartlegge hans rolle. I den forbindelse er det naturlig å få hans forklaring, sier Djupesland.

Tirsdag kunngjorde Vimpelcom at det setter av 900 millioner amerikanske dollar – rundt 7,6 milliarder norske kroner – til mulige utgifter i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med Lunders forsvarer Schiøtz, uten å lykkes.

Har du lyst til å lese om nøyaktig hva som gjør at Telenor er innblandet i Vimpelcom-saken? Les denne: Hva gikk egentlig galt da Telenor kjøpte seg inn i Vimpelcom?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet

 2. ØKONOMI

  Økokrim henlegger korrupsjonssiktelsen mot tidligere Vimpelcom-sjef

 3. NORGE

  Jo Lunder krever over 400 millioner i erstatning for henlagt korrupsjonssak

 4. ØKONOMI

  Vimpelcom-sjef går på dagen

 5. ØKONOMI

  Jo Lunder krever rekorderstatning etter Vimpelcom-henleggelse

 6. POLITIKK

  Han krever erstatning på 500 millioner. SV vil sette tak på erstatning etter Jo Lunders gigantkrav