Økonomi

Forbrukerrådet: – Silvers kunder bør rømme selskapet

Forbrukerrådet anbefaler Silvers kunder å flytte pensjonspengene innen midnatt etter at selskapet ikke har fått utsatt frist for å oppfylle kapitalkravene.

Sylvi Listhaug (Frp) er settestatstråd for denne saken fordi finansminister Siv Jensen har et nært vennskap til Silvers tidligere styremedlem Gro Myking. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

 • NTB
 • Alf Ole Ask

"Med mindre Silver oppfyller kapitalkravene innen midnatt, ventes det at driften av selskapet overtas av et administrasjonsstyre, som trolig får mandat til å nedskrive pensjonene for å dekke manglende kapital", skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

Det betyr at 20 000 kunder står i fare for å tape penger.

Fra januar i fjor ble det innført nye kapitalkrav for forsikringsselskaper. Fripoliseselskapet Silver har fått fristen utsatt to ganger allerede, men får nå avslag av hensyn til kundene, opplyser Regjeringen. De øvrige norske livsforsikringsforetakene oppfyller kravene.

Flytt pensjonspengene

Onsdag kveld opplyser Forbrukerrådet at de anbefaler fripoliseselskapets kunder til å flytte pensjonspengene, etter avslaget på søknaden om utsatt frist.

– Vi har siden august anbefalt alle kundene om å flytte pengene. Dette haster nå virkelig, i og med at fristen går ut kl. 2400 i dag, sier fagansvarlig i Forbrukerrådet, Jorge Jensen.

Kutter utbetalinger

Silver opplyser i en pressemelding at "statlig overtagelse av selskapet vil føre til at utbetalinger fra Silver til nåværende pensjonister stopper med umiddelbar virkning. Samtidig er det betydelig risiko for at staten vil kutte 30–40 prosent av de oppsparte fripolisene for Silver-kunder som fortsatt er i arbeid".

Finansdepartementet: Vi har strukket oss langt

Finansdepartementet opplyser at de har strukket seg så langt de kunne og gitt selskapet utsettelser for at de skulle komme opp med en løsning.

– Det har de dessverre ikke klart. Det er stor sannsynlighet for at Silver ikke har penger nok til å betale ut pensjoner i fremtiden. Dette betyr at kassen kan være tom når de yngre kundene deres blir pensjonister, mens de som i dag er pensjonister får full pott. Av hensyn til likebehandling av kundene må vi derfor avslå søknaden, sier settestatsråd Sylvi Listhaug (Frp).

Varsler rettslige skritt

I en pressemelding skriver Silver at eierne varsler at de er beredt til å fortsette kampen for kundene og selskapets eksistens også gjennom rettslige steg, etter at norske myndigheter i dag nektet selskapet forlenget unntak fra Solvens II og varslet skritt som kan lede til at selskapet settes under offentlig administrasjon. «Den norske stat påfører med åpne øyne flere tusen norske pensjonister store og umiddelbare tap hvis den setter Silver under administrasjon. Selv om eiernes kapital trolig vil gå tapt i en slik situasjon, vil vi kjempe for at Silvers kunder ikke skal rammes av en helt unødvendig og uforståelig statlig regulering og overtagelse,» sier styreleder i Silver Pensjonsforsikring, Stig Grimsgaard Andersen, ifølge pressemeldingen.

Selskapet ble etablert i 2005 av blant annet Grieg Gruppen, SKAGEN-gründer Åge Westbø, Selvaag og Norsk Hydros Pensjonskasse. De tre første er fortsatt store eiere i selskapet. Silver har 10 medarbeidere, omtrent
20 000 privatkunder og forvalter en pensjonskapital på nær ni milliarder kroner.

Les mer om

 1. Forbrukerrådet
 2. Sylvi Listhaug
 3. Regjeringen
 4. Finansdepartementet

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Luftfartstilsynet: Viktig at flyselskapene overholder refusjonsfristen

 2. FORELDRELIV

  I dag lanseres ny spareordning: Dette er nyhetene du bør vite om

 3. ØKONOMI

  Fire av fem mulige nullskattytere har en formue under 4 millioner kroner

 4. ØKONOMI

  Norges Bank og finansministeren fyrer av alle kanonene

 5. ØKONOMI

  Braathens-arvingens flyselskap søker konkursbeskyttelse

 6. ØKONOMI

  SAS tror de trenger 12,5 milliarder svenske kroner: Sverige klar for å øke eierandelen