Økonomi

Rederi krever 720 millioner kroner i erstatning

Rederiet Bastø Fosen har gått til sak mot staten og vil ha 720 millioner i erstatning for tap av en fergestrekning, skriver Dagens Næringsliv.

Bastø Fosen trafikkerer i dag fergestrekningen Horten-Moss, men fikk nei til å trafikkere strekningen Sandefjord-Strömstad.
  • NTB

Rederiet mener at en ny EU-dom gir grunnlag for en omkamp mellom dem og staten, ifølge avisen.

I 2001 og 2004 krevde Bastø Fosen nær 1 milliard kroner tilsammen fra Color Line og staten etter at de ikke fikk levere anbud på fergestrekningen mellom Sandefjord og Strömstad.

Søksmålet den gang gikk ikke gjennom fordi kravet var foreldet. Det slo ankeutvalget til Høyesterett fast.

– Kort sagt gjelder spørsmålet om de norske foreldelsesreglene er i strid med EØS-retten. Dette relaterer seg til et krav som Bastø Fosen tidligere har fremsatt, men tapte på foreldelse, skriver administrerende direktør Øyvind Lund i Bastø Fosen i en e-post til DN.

Uenigheten går på hvordan man skal beregne foreldelse. Bastø Fosen mente at foreldelsesfristen gjaldt fra konkurransemyndighetene hadde ferdigbehandlet saken, mens myndighetene mente at kravet burde vært fremmet lenge før.

– Staten mener de norske foreldelsesreglene har vært i samsvar med EØS-reglene og avviser kravet. Denne saken avgjorde norske domstoler i 2014 og 2015, og derfor er også kravet mot staten foreldet, sier Jørgen Vangsnes ved Regjeringsadvokaten til avisen.

Saken skal opp i Oslo tingrett i april 2020.

Les mer om

  1. Rederier
  2. EØS
  3. Oslo tingrett