Problemer med innlogging i Altinn er løst

580.000 brukere skal kunne sjekke selvangivelsen i dag.

Denne meldingen møte brukere av Altinn.no tirsdag. Det er Telenor-kunder som bestiller innloggingskoder tilsendt på SMS som opplever problemer.

Tirsdag får skattebetalere som aktivt har valgt å registrere seg som e-brukere, tilgang til selvangivelsen sin. 580.000 nordmenn skal derfor kunne sjekke selvangivelsen sin i dag.

I morgentimene tirsdag opplevde enkelte problemer med innloggingen. Problemet gikk ut på at brukere ikke mottar SMS-koden fra sin teleleverandør som de trenger for å få logget inn.

— Systemet ble friskmeldt 10 på 10, og det er ikke lenger noen som har problemer med innloggingen, sier direktør i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), Hans Christian Holte.

Problemet skyldtes en feil mellom Telenor og en underleverandør av SMS-tjenester.

Telenor-kunder ramme

Altinn henviste i morges til Difi for spørsmål om innloggingsproblemene. Tirsdag morgen i halv 10-tiden sa Holte i Difi at det var Telenor-kunder som opplevde problemer.

- Vi har foreløpig ikke oversikt over omfanget av dette, menser at det har vært problemer med den ene innloggingsmuliogheten siden klokken08.30 i dag, sier han.

Samtidig sa Holte at 90.000 hadde vært logget inn den siste timen.

— Det betyr at pågangen er stor, og at mange derfor benytterandre inn loggingsalternativer, sa han.

Brukere som ikke får tilsendt SMS-kode og derfor ikke logget inn, kan alternativt logge inn med pinkode-brev fra Skatteetaten, med smartkort og smartleser, eller med USB-pinne.

Måtte stenge i fjor

E-bruker (elektronisk bruker) er dem som har registrert seg hos Skatteetaten og sagt ja til å få både selvangivelsen og annen skattepost elektronisk. Uttrykket ble lansert for første gang for skatteåret 2012.

I fjor ble alle selvangivelsene lagt ut på samme dag, men i år er utsendelsen fordelt mellom 19. mars og 2. april. Den siste datoen gjelder for flertallet av skattytere som ikke er e-brukere.

I fjor oppsto en del problemer som gjorde at tilgangen til selvangivelsene i Altinn måtte stenges et par dager.