Økonomi

Jens Ulltveit–Moe gjennomfører «grønt skifte» i praksis. Nå har han trolig problemer med banken.

Grønne investeringer har gått dårlig for Jens Ulltveit-Moe (77). Han trenger penger raskt og selger unna aksjer og det eksklusive hovedkvarteret.

Umoe kjøpte Fornebu hovedgård i 2002 og solgte den tirsdag. Bygningen er fredet og antatt oppført på slutten av 1700-tallet Foto: Monica Strømdahl

  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad
    Journalist

– Ryktene om min finansielle død er betydelig overdrevet. I økonomien går det opp og ned, det må man bare leve med, og det gjør jeg.

Slik ordla investor Jens Ulltveit-Moe seg overfor Dagens Næringsliv på NHOs årskonferanse tidlig i januar.

Da hadde han i desember i fjor solgt aksjene i børsnoterte Rec Silicon til investor Kjell Inge Røkke. Det skjedde med stor rabatt i forhold til børskursen og med stort tap i forhold til opprinnelig kjøpspris.

Tirsdag solgte Ulltveit-Moe også Umoe Gruppens eksklusive hovedkvarter Fornebu hovedgård. Dagens Næringsliv omtalte saken først.

Rett før jul i fjor var Ulltveit-Moe gjest i podkasten Stormkast med Per Valebrokk og Petter Stordalen

– Det var irriterende å selge Rec-aksjene, men sånn er det. Jeg er i fare for å ha lite penger og i fare for at jeg må selge noe. Der er vi, sa han da.

Ifølge introduksjonen til podkasten har Ulltveit-Moe tapt nesten 5 milliarder kroner på sitt klimaengasjement.

Ulltveit-Moe har i mange år vært mannen som har gitt ansikt til uttrykket «grønt skifte». Han har satset milliarder innen produksjon av silisium til solcellepaneler og innen biodrivstoff i Brasil. Han har engasjert seg sterkt i klimautfordringene med stemme og penger.

Men resultatene har vært dårlige og tapene store. Nå selger han unna selskaper og eiendeler, trolig for å holde banken unna.

Bladet Kapital prøver å verdsette Norges rikeste. I 2007 var Ulltveits-Moes formue anslått til 8,3 milliarder kroner. Nå blir den anslått til 1,5 milliarder kroner.

Les også

Han er en av landets rikeste. Skal du på jobbintervju hos ham, er det én ting du ikke må gjøre.

Solgte til naboen

Ulltveit-Moe solgte hovedkvarteret til nabo Terje Tinholt i Tinholt Eiendom.

– Vi bor ved siden av hverandre på Lagåsen, like i nærheten av Umoe Gruppens kontorbygg. Vi har snakket frem og tilbake om kontorbygningen lenge, sier Tinholt.

Tinholt Eiendom har kjøpt bygget sammen med Stegg Eiendom.

– Vi har planer for bygget, og det kan ha en verdi på mellom 90 og 100 millioner hvis vi lykkes. Vi har ikke betalt fullt så mye. Men verdien kan også vise seg å bli 60 millioner etter at vi har gjennomført våre planer. Eiendommen er vanskelig å prise, sier Tinholt.

– Var det banken som presset Ulltveit-Moe til å selge?

– Ikke nødvendigvis. Umoe Gruppen trengte ikke plassen på nesten 2000 kvadratmeter. Dette var et rent kommersielt salg, sier Tinholt.

Aftenposten har kontaktet Umoe Gruppen for å få snakke med Jens Ulltveit-Moe eller konsernsjef Jarle Roth. Ingen av dem har svart.

Investor Jens Ulltveit-Moes formue har ifølge Kapital sunket fra 8,3 milliarder kroner i 2007 til 1,5 milliarder nå. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix.

Trolig presset av banken

Av Ulltveit-Moes virksomhet har bare aksjene i Rec Silicon vært notert på Oslo Børs. Dermed følger finansbransjens analytikere nøye med på selskapet.

Analytiker Andreas Bertheussen i meglerhuset Kepler Cheuvereux tror det er banken som presser Ulltveit-Moe.

– Ulltveit-Moe har vært åpen om at han trenger penger. Som han har sagt, har han store verdier i sine fabrikker, men den løpende pengestrømmen er relativt dårlig, sier Bertheussen.

– Er det banken som har krevd penger raskt?

– Det blir spekulasjoner, men det er naturlig å anta at det er slik. Jeg tror ikke Ulltveit-Moe hadde solgt Rec-aksjene hvis han ikke hadde blitt presset til det. Og da er det ofte kreditorene som presser på, sier Bertheussen.

Les også

Ulltveit-Moe med pengestøtte til MDG

Raskest å selge børsaksjene

Analytiker Jonas Meyer i meglerhuset Sparebank1 Markets følger Rec Silicon og har samme budskap.

– Det er mye verdier i selskapene Jens Ulltveit-Moe eier, men det virker som at han trenger penger for å betjene gjelden, sier Meyer.

Umoe Gruppen har hatt hovedkvarter med strandlinje. Nå er det slutt på slikt. Foto: Monica Strømdahl

Med andre ord: Ulltveit-Moe har verdier i form av fremtidige inntekter, men akkurat nå er det svakt. Og det er akkurat nå banken skal ha renter og avdrag. Da er salg på børs raskest.

– Aksjene i Rec Silicon er notert på Oslo Børs og er dermed lette å selge. De blir verdsatt hver dag, og det er etablerte rutiner og regler for salg. Å selge eiendommer og selskaper utenfor børs er mer komplisert og tar som regel lengre tid, sier Meyer.

Han tror dårlig lønnsomhet i Ulltveit-Moes virksomhet i Brasil er hovedårsaken til at han trengte pengene fra Rec-salget, men legger til at han ikke vet mer enn det som står i avisene.

– Det har lenge gått trått i Brasil, og investeringen i Rec Silicon har også gått dårlig. Denne kombinasjonen er trolig bakgrunnen for salget av Rec-aksjene, sier Meyer.

Har solgt togservering

Kapital skriver i sitt siste nummer at Ulltveit-Moe i januar også solgte sin 50 prosents eierandel i et selskap som driver kafeene om bord på togene til Vy og britiske Go-Ahead, som driver togene på Sørlandsbanen.

Kapital skriver at DNB har milliardpant i Umoe Gruppens eiendeler.

Les mer om

  1. Jens Ulltveit-Moe
  2. Rec Silicon
  3. Biodrivstoff