Økonomi

Odd Reitans suksessrike tvangstanke

Rema-gründer Odd Reitan får ikke sove hvis han har ubesvarte e-poster i innboksen.

-Jeg er en ekstremt ryddig person og kan ikke gå fra kontoret hvis det ligger papirer på pulten, sier colonialmajor Odd Reitan, grunnlegger av Rema 1000. Foto: Signe Dons

  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

Livet på toppen er en fast intervjuserie i Aftenpostens økonomimagasin hver torsdag. Se tidligere intervjuer nederst.

— Hvilken egenskap er det du har som gjør at dere har lykkes så godt?

— Det må være at jeg tar raske beslutninger. Jeg kan ikke gå fra kontoret hvis det ligger papirer på pulten som ikke er håndtert eller om det er problemer som ikke er løst. Det samme gjelder ubesvarte e-poster, jeg må svare på alt før jeg går og legger meg. Jeg må være helt à jour.

- Hvorfor er det så viktig for deg?

— På 70-tallet var det et par år jeg lå våken på natten og ikke viste hvordan jeg skulle få betalt regningene. Jeg oppdaget en indre konflikt.

- Hva slags konflikt?

— På den ene siden var jeg en ekstremt ryddig person, men alt rundt meg var et stort rot. Jeg hadde ikke penger. Kontoret så ut som en søppelhaug, og jeg jobbet vanvittig mye, men helt ustrukturert. Resultatet var at jeg ikke hadde kontroll og ikke fikk betalt regningene mine.

- Hvordan opplevde du det?

— Det var krise! Til slutt var skamfølelsen for stor. Da lovet jeg meg selv at slik skulle jeg aldri mer ha det. Prinsippet om at jeg aldri skulle ha gjeld ble født da.

- Hvordan kom du deg ut av denne situasjonen?

— Jeg solgte en av de seks butikkene jeg hadde – selv om hovedmålet mitt var flere butikker – ikke færre. I tillegg fant jeg en person som var ekstremt flink til å organisere seg selv. Jeg fulgte ham i to dager for å lære. Så ryddet jeg. Og jeg husker at klokken 12 den ene dagen, da begynte jeg et nytt liv. Siden den gang har jeg aldri lagt meg med et uløst problem, en ubesvart e-post eller noe annet jeg skulle ha gjort. Det kan bli noen sene kvelder, ja.

- Dette høres jo nesten ut som en tvangstanke?

— Ja, men det er en grei tvangstanke. Jeg trives med det sånn, og alle rundt meg vet at det ikke er noe å gjøre noe med.

- Hvordan skiller du da mellom jobb og fritid?

— Jeg skiller ikke. Jeg vet ikke når jeg er på jobb og når jeg er privat, det går i ett. Skillet mellom jobb og fritid passer meg dårlig. Jeg blir oppgitt over folk som ikke svarer raskt på SMS eller ringer raskt tilbake, og jeg skjønner ikke hvordan folk får gjort noe når de ikke gjør tingene unna med en gang. Jeg forventer det samme av andre som av meg selv.

- Hva er konsekvensene av denne måten å jobbe på?

— Det går jo utrolig fort, da! Vi får ting gjort. Og det gir en deilig følelse å ta en beslutning eller svare på en e-post når jeg vet jeg har svaret.

- Men er det svaret alltid rett?

— Jeg synes det er en fordel å ha en mening. Det er ikke sikkert det er helt riktig hele tiden, men stort sett går det jo bra.

- Har du bommet mye?

— Det har jeg helt sikkert, men det legger jeg bak meg. Det området jeg er minst fornøyd med, er rekruttering. Her har jeg slurvet med referansesjekken. Man får jo de medarbeiderne man fortjener. Men har jeg ansatt en feil person, er det min jobb å gjøre vedkommende god.

- Ved å tenke så defensivt, hvordan har du lykkes med å bygge opp Reitangruppen fra én Rema-butikk til over 4000 kiosker og butikker, bensin og flere eiendommer?

— Jeg er veldig flink til å snu alt til noe positivt. Jeg tror jeg hadde blitt syk hvis jeg hadde tenkt på alle problemene som kunne oppstå. Ja, jeg mener det er fullstendig bortkastet og unødvendig å tenke på problemer. Man kommer mye lenger med å se på mulighetene.

- Du er ikke redd for at du stikker hodet i sanden?

— Nei, det hadde vært krise. Jeg ser problemene, men idet problemet er identifisert, ser jeg hvordan jeg kan utnytte dem til noe bra. Og da kan jeg ta beslutningen.

Les også

  1. Han gikk i strupen på 15.000 ansatte

  2. Svaret som forandret alt

  3. Hva skulle jeg gjort annerledes?

  4. Steinar J. Olsen i Stormberg gikk konkurs seks ganger

  5. Kunsten å få folk til å slutte

Les mer om

  1. Ledelse