Økonomi

Teknologi-gründer ga politikerne «rødt kort»

Utdanning og investering er to viktige nøkkelkriterier for at Norge skal lykkes med å omstille seg, mente flere av foredragsholderne på Aftenpostens teknologikonferanse.

– Dere må ut og skape retning og entusiasme, sa Kjartan Slette (t.v) i Unacast. Han mener det er feil å gi investorer så mye skatterabatt for å investere i eiendom. Her sammen med arbeidsminister Anniken Haugli (H), Ap-leder Jonas Gahr Støre og leder av Aftenpostens avdeling for politikk og økonomi, Veslemøy Østrem.
  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist

Norske og internasjonasjonale gründere og toppledere entret scenen under Aftenpostens konferanse «Teknologi og fremtidens arbeidsmarked» tirsdag.

De fleste foredragsholderne var enige om to ting. Riktig utdanning, eller kompetanse, og investeringsvilje er nøkkelkriterier for at Norge skal være rigget for fremtiden. Canadiske Leonard Brody, seriegründer og rådgiver, åpnet konferansen med å si at talent følger kapital.

– Myndigheter og samfunn må være villige til å satse og risikere å tape. Man får ikke frem et Apple uten å ha mislyktes med en rekke småselskaper, mener Brody.

– Alle må lære koding

Han mener også riktig utdanning er helt essensielt fremover og trekker særlig frem koding som en nøkkelkompetanse.

– Alle lære koding i fremtiden. Koding bør egentlig være et eget språk, på linje med de andre store verdensspråkene, sa Brody under konferansen.

  • Dette kan Norge lære av Canada: - Glem å prøve å finne «den nye oljen»
Kanadiske Leonard Brody mener det er viktig med risikovilje og riktig kompetanse for å følge med på den teknologiske utviklingen.

Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, trakk også frem riktig utdanning som ett av kriteriene for at Norge skal rigges for fremtiden.

– Fra 2014 til 2016 har det skjedd like mye som fra 1900 til 1970 på teknologifronten. Men mesteparten av utviklingen ligger foran oss, sa Svendsen under konferansen. Hun henviste til Internett of things (IOT), big data og kunstig intelligens (AI), som også IBM-direktør Thomas Anglero fortalte om.

Ga «rødt kort» til politikerne

Kjartan Slette, gründer i teknologiselskapet Unacast, var også opptatt av teknologikompetanse.

– Norge må få flere teknologer, sier han. På dette punktet var han enig med Jonas Gahr Støre (A), som sammen med Anniken Hauglie (H) også var på scenen for å snakke om teknologivisjoner for Norge.

Kjartan Slette var imidlertid ikke fornøyd med resten av det politikerne sa og ga dem begge «rødt kort». Han mener politikere har større forpliktelser enn å legge til rette.

– Dere må ut og skape retning og entusiasme, sa Slette.

Han mener dessuten insentivene må endres, slik at flere tør å investere i nye teknologibedrifter i stedet for eiendom.

– Det eneste nordmenn er opptatt av er bolig. Jeg var nettopp i en barnebursdag og der ble det nesten bare snakket om hvor mye de hadde tjent på kjøp og salg av boliger, om kontrastvegger og pynteputer, sa Slette.

Casey Gerald mener teknologien gjør oss uavhengige av hierarkier.

Tre faser for å lykkes

Are Traasdahl, gründer og leder i Tapad, skisserte tre steg for at et selskap skal gjøre suksess og vokse.

– Første fase er med fem ansatte, der ideen prøves ut i liten skala. Fungerer det med fem ansatte, øker man til 30 ansatte på fire måneder. Fungerer dette, øker man til 100 ansatte på seks måneder. Det krever betydelig med kapital, sa Traasdahl, som mener det ofte stopper opp allerede i første fase i Norge.

Han mener løsningen for Norge er et superfond på ti milliarder norske kroner, håndtert av ti investorer.

Scott Leaman, teknisk innnovasjonsleder i Avanade (et datterselskap til Accenture og Microsoft), viste frem Mixed Reality (MR)-briller på Aftenpostens teknologikonferanse. I motsetning til VR-briller kan man med MR-briller se de virkelige omgivelsene, i tillegg til virtuelle omgivelser. MR-briller kan brukes til opplæring i flere bransjer.

Tenker frem i tid

Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter, Preben Carlsen, gründer og konsernsjef i Trigger, og Hege Skryseth, administrerende direktør i Kongsberg Digital snakket sammen i et panel om hvordan de hvordan de rigger om. De forsøker å svare på trender som urbanisering, digitalisering, individualisering og bærekraft.

– Vi i Trigger kommer til å ha det bra i to-tre år til, men så kommer det til å gjøre vondt. Derfor begynner vi nå å tenke helt nytt. Hvis vi hadde startet på nytt nå, hva ville vi gjort?

Casey Gerald, medgründer av MBAs Across America, avsluttet konferansen med å si at for første gang har vanlige mennesker verktøyene til å gjøre det de vil, uavhengig av hierarkier.

– Vi er alle gründere nå, sier Gerald.

Fire på teknologikonferansen:

- Hva er grunnen til at du er på teknologikonferansen?

- Hva gjør din bedrift for å møte teknologiendringene?

1. Nikolai Czajkowski, Thunderwave

– Jeg er her for å lære og få innsyn i dagens trender og for å høre veldig dyktige mennesker snakke om veldig viktige temaer.

– Vi setter unge opp mot veletablerte aktører, og vi ønsker å fremme disse unge talentene.

Nikolai Czajkowski

2. Betty Tyridal, Hafslund

– Vi satser på digitalisering i Hafslund og er hele tiden på søken etter kunnskap og det som skjer. Det er viktig å være oppdatert.

– Vi har jobbet mye med strategien, hvem skal vi være og hva er det som kommer fremover. Vi ser også på hva de rundt oss gjør, og vi jobber for å ha kompetanse innad i selskapet.

Betty Tyridal

3. Runar Frømyhr, Nomias AS

– Jeg er her for å lære og få innblikk i hva som skjer i forhold til data og utnyttelse av teknologi.

– Vi har utviklet løsninger som gjør det mulig å gjenbruke gravlunder. Vi har ingen konkurrenter, og vi bruker databaseteknologi ved hjelp av bluetooth. Vi ser på muligheten for posisjonering og automatisering av prosesser.

Runar Frømyhr

4. Christine Lund, Acando

– Jeg er her for å se både hva de store selskapene og hva politikerne tenker om hva vi skal leve av fremover og hvilke arbeidsplasser vi er nødt til å skape.

– Jeg jobber for et konsulenthus, og vi skal være i spissen på teknologi. Vi leverer blant annet de selvkjørende bussene i Fornebu-prosjektet.

Christine Lund

Les mer om

  1. Teknologi og fremtidens arbeidsmarked
  2. Teknologi