Økonomi

Pølsemaskin. En av ti ting jeg ikke ønsker meg til jul

Jeg må si det nå. 24. desember er det for sent. Jeg ønsker meg ingen "skapplasstyver" til jul. Akkurat nå vrimler det av dem.

27-250_8_doc6ni5qw18pb9xujj86vj.jpg
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

(NB. Dette er et ironisk blikk på noen av de gavene som kan havne under juletreet år. For siste nytt av mer vesentlig karakter, kan du gå hit)

Du kan knapt åpne en avis eller åpne reklamebrosjyrene før de popper opp: Ting du ikke engang visste eksisterte, men som det kan være «kjekt å ha». Det er høysesong for slikt, når alle lurer på hva de skal kjøpe til tante, mor eller svigersønn til jul.

Derfor må det sies nå. Kjære slekt og venner: Det har ingen hensikt å kjøpe skap – eller skuffeplasstyver til meg – ting som tar mye plass og stort sett bare kan brukes til én ting. For ordens skyld setter jeg opp en alternativ juleønskeliste.

Ti ting til kjøkkenet dere ikke bør kjøpe til meg:

1. Pølse— eller suppemaskin

27-250_8_doc6ni5qw18pb9xujj86vj.jpg

Ifølge reklamen kan en pølsemaskin i «stilig retrodesign» til 399 kroner brukes til å varme opp to pølser og to brød – og der stopper det. Selv om suppemaskinen kanskje kan brukes til å varme pølser, tipper jeg at finner begge disse på vårens loppemarkeder – om jeg skulle ønske meg noe slikt.

2. Et nytt jern

Popsjern

Jeg har krumkakejern. Det brukes én – unntaksvis to – ganger hvert år, og er faktisk kjekt å ha – og jeg har et hyppig brukt vaffeljern. I boden har jeg også et munkejern, som muligens er i ferd med å ruste, og langt bak i et skap har jeg et smørbrødjern som lever i dvale. Men jeg trenger hverken hamburgergrill (årets julegave, påstås det), popsjern, bordgrill, jern til belgiske vafler eller raclette-jern.

3. Popcornmaskin

Popcornmaskin

Jeg har kjeler som tåler høy varme og mikrobølgeoven – og tror ikke et poppe-monster kan bidra med så mye ekstra annet enn at den tar plass.

4. Elektrisk sitruspresse

Elektrisk sitruspresse

Jeg trenger ingen «elektrisk sitruspresse som lar deg starte dagen med en dose C-vitamin». Det er raskere å vri en appelsin manuelt rundt den pressen jeg har, enn å hente frem, plugge inn og sette i gang denne. Og for ordens skyld: jeg ønsker meg heller ikke smoothie-mikser, magic blender, nutribullet blender, slow juicer, juicer – eller prestisje juice extractor til nesten tusen kroner. Jeg har utstyr som mer eller mindre kan gjøre den samme jobben.

5. En ny «koker»

Eggkoker

Noen prøver å fortelle meg at jeg trenger en eggkoker, en frityrkoker, en riskoker, muligens en dampkoker. Jeg har kjeler, i både jern og stål: til og med en nesten ubrukt fonduegryte!

6. Pannekakepanne

Pannekakepanne

Til tross for at jeg ikke har «årets morsomste julegave»: EggMaster omelettsteker", trenger jeg ingen lavpannet sak til å steke flate kaker – og eventuelt omelett – i.

7. Brødbakemaskin eller pizzasteker

Pizzasteker

Jeg kan ikke steke pizza i brødbakemaskinen eller omvendt – og jeg har stekeovn. Ytterligere kommentar unødvendig.

8. Slush-, sorbet-, softis— eller iskremmaskin

Iskremmaskin

Hjemmelaget is er en sikker vinner, men jeg har fryseboks: (Og den produserer faktisk mer (smakløs) is på egen hånd enn jeg setter pris på).

9. Sammenleggbart pastastativ

Pastastativ

En gang i løpet av de siste 4–5 årene har jeg hentet frem pastamaskinen og sveivet frem hjemmelaget pasta. Det er godt. Men de få gangene jeg nå bruker dette treskeverket, kan jeg henge pastaen over en matpapirdekket stolrygg.

10. Ølskummer og vinkjøler

Ølskummer

En ølskummer med «batteridrevet håndtak som gir fatøllignende skumkrone», kan være et must for noen, men ikke for meg. Og selv om jeg foretrekker vin, står ikke elektrisk vinkjøler på noen ønskeliste heller.

Les også:

P.S. Jeg ønsker meg en epleskreller. Den ser ut til å være kjekk å ha (Ikke minn meg om at den tar mye plass, neppe kan brukes til noe annet – og at jeg har potet og aspargesskreller ...)

Epleskreller

Les også:

Les også

  1. Nordmenns handlevaner

  2. Rema-kunde kjøpte en hel palle mandler

  3. Matbransjen er enig om å fjerne mettet fett fra maten din