Økonomi

Norske bønder på harryhandel: Kjøper 108 svenske butikker for 410 millioner kroner

Felleskjøpet Agri kjøper den svenske butikkjeden Granngården, med 108 butikker rundt om i Sverige.

– Dette er et kjempespennende oppkjøp, og gir nye muligheter for Felleskjøpet, sier konsernsjef John Arne Ulvan. Selskapet, som eies av 44.000 norske bønder, kjøper aksjene i svenske Granngården for 410 millioner svenske kroner.
  • Ellen Balke Hveem

– Med dette kjøpet får Felleskjøpet en solid nordisk
posisjon innen detaljhandel, og tilgang på et markedet med 14 millioner kunder i Norge og Sverige, sier konsernsjef John Arne Ulvan i Felleskjøpet Agri.

Felleskjøpet kjøper opp aksjene i Granngården for 410 millioner svenske kroner. Granngården omsatte for 1,7 milliarder svenske kroner i 2015, og har omtrent 550 årsverk og 108 butikker over hele Sverige. Gjennomsnittlig driftsresultat de siste tre årene har vært omtrent 60 millioner svenske kroner før avskrivninger.

Felleskjøpet Agri har allerede en omsetning innen detaljhandel på 2,7 milliarder kroner fordelt på 100 butikker i Norge. Det utgjør om lag 20 prosent av Felleskjøpets totale omsetning på 13,4 milliarder kroner.

Største utenlandsekspansjon

Dette er Felleskjøpets foreløpig største ekspansjon utenfor norske landegrenser, og eierposisjoner i andre utenlandske selskaper kan ifølge Ulvan ikke sammenlignes med denne.

– Vi får et betydelig fotfeste i det svenske markedet. Med det kan vi ta ut synergier på innkjøpssiden, og bruke felles erfaringer til å utvikle hage- og forbrukerkonseptet videre i Norge og Sverige, forteller han.

Ulvan ser fordeler i at Sverige ligger geografisk nært det norske markedet. I tillegg mener han Granngården treffer Felleskjøpets kjernevirksomheter i butikk.

LES OGSÅ:

  • Indiske Telenor-rykter: Oppkjøpsrykter sender Telenor-aksjen opp
  • Microsofts største oppkjøp noen sinne: Microsoft kjøper LinkedIn
  • Oljeselskapet BP til Røkke: Røkke-oppkjøp gir kamp mellom Trondheim og Stavanger
Svenske Granngården har en omsetning på 2,7 milliarder svenske kroner i det svenske markedet. Felleskjøpet håper oppkjøpet kan gi synergieffekter for driften både i Norge og Sverige.

Spatak i norske hager

Felleskjøpet tar også et solid spatak inn i satsingen på hageprodukter med det svenske oppkjøpet. Granngården er blant Sveriges største på hageprodukter, og Ulvan håper dette ytterligere kan styrke posisjonen for Felleskjøpet også i norske hager.

– Granngården henvender seg til markedet for både hageutstyr og kjæledyr på samme måte som Felleskjøpet gjør. Det er en økende interesse for alt som har med grønne fingre og grønne produkter å gjøre i Norge, og vi kommer til å fortsette å satse på dette, forteller han.

Hageutstyr alene har hatt en vekst på 27 prosent i Felleskjøpet Agri første halvår av 2016, sammenlignet med første halvår 2015. Størst er økningen innen salg av hagemøbler og grillutstyr, som har økt med henholdsvis 46 og 48 prosent så langt i år.

LES OGSÅ:

Nå kan du snart få biff fra «grass-fed» kuer også i NorgeNå er bare hver tiende bonde under 40 årSveitsisk bonde kjemper for at husdyr får beholde horn

Les mer om

  1. Felleskjøpet
  2. Landbruk