Russland: Økte renter kan ikke stanset fallet i rubelkursen

Russland satte fredag opp renten for fjerde gang i år i et forsøk på å redde valutaen rubel fra videre kursfall og hindre ytterligere kapitalflukt.

Sentralbanksjef Elvira Nabiullina har siden 2007 tilhørt den indre kretsen av rådgivere til Vladimir Putin.

Sentralbankens renter på korte lån til bankene økte fra 8 til 9,5 prosent, men renteøkningen kunne likevel ikke stanse et videre fall i kursen på landets valuta rubel.

Rubler falt fredag med nye 2 prosent mot dollar og 1,2 prosent mot en kurv av andre utenlandske valutaer.

Venter nye renteøkninger

Analytikere sier til nyhetsbyrået Reuters at sentralbanksjef Elvira Nabiullina kan bli tvunget til foreta flere renteøkninger for å forsvare rubelkursen.

Svekkelsen av valutaen fører til at alle importvarer blir dyrere. Det fyrer opp under prisstigningen som allerede er uvanlig høy.

Tærer på valutareservene

Den russiske sentralbanken har de siste månedene grepet inn i markedet og kjøpt rubler for å hindre et enda større fall i rubelkursen.

Slike støttekjøp tærer hardt på landets valutareserver. De har falt til 439,1 milliarder dollar (ca. 2900 mrd. kr) – det laveste nivå på fire år, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

Nabiullina, som var én av president Vladimir Putins økonomiske rådgiver og senere handelsminister da hun overtok som sentralbanksjef i fjor sommer, har gradvis økt renten siden ukrainakrisen slo inn i landets økonomi i mars i år med de første vestlige straffetiltakene.

Prisvekst på over 8 prosent

Dette har ikke vært tilstrekkelig for å hindre kapitalflukt. Frem til utgangen av september var den netto kapitalstrømmen ut av landet på 133,6 milliarder dollar (890 mrd. kr) ifølge tall fra den russiske sentralbanken.

Det er den høyeste kapitalflukten som er registrert siden 2008.

Svekkelsen av rubelen har hittil i år ført til en ekstra prisøkning på 2 prosentpoeng, opplyste finansminister Aleksej Vedev tidligere i høst.

Den årlige prisveksten nådde 8,4 prosent i oktober. Sentralbanken venter at prisveksten kommer til å holde seg på over 8 prosent ut 2015.