Økonomi

Billig strøm i mange år

Ny subsidiert strøm vil holde kraftprisene lave lenge. Det er billig å ha det varmt i huset.

Strømmen ble billigere i fjor. Terje Bendiksby/NTB Scanpix

 • Sigurd Bjørnestad

Strømprisen betyr det samme for nordmenn som bensinprisen betyr for amerikanerne. Det er opplest og vedtatt at strømmen skal være billig i vårt tidvis kalde land.

De siste 10–15 årene er det ingen priser som har skapt så mye politisk rabalder. Men de siste årene har det vært stille.

Det skyldes selvsagt at kraftprisen stort sett har ligget behagelig under 30 øre pr. kilowatt-time (kWh) helt siden sommeren 2011. Da er den målt som månedsgjennomsnitt på den nordiske kraftbørsen, eksklusive alle avgifter og nettleie.

— Krafttilgangen har vært god. Det har vært mange milde vintre og mye nedbør. I tillegg har svenskene bygd mye vindkraft som har gitt tilgang på ny rimelig kraft, også på vinterstid. Disse faktorene bidrar til å holde kraftprisene nede, sier seniorrådgiver Ellen Skaansar i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Milde vintre reduserer prispresset fordi etterspørselen blir lavere.

2202spotpris-iqhEVGcTNm.jpg Anne Gjertsen

Sparte 1000 kroner

I fjor var prisen på den nordiske kraftbørsen 24,8 øre/kWh i gjennomsnitt, mens den i 2013 var 29,7 øre/kWh.

Med et vanlig forbruk i en enebolig på 20.000 kWh betyr dette at selve strømmen kostet rundt 5000 kroner i fjor og rundt 6000 kroner i 2013.

Kraftselskapene tar som regel et påslag på børsprisen eller et fast beløp eller begge deler for å levere børskraft. Moms, ulike avgifter og nettleie kommer så på toppen av dette igjen.

Det er også mulig å velge kontraktstyper der prisen på strømmen varierer mindre med børsprisen. Men over tid vil børsprisen slå gjennom også for disse typene kontrakter.

For leiligheter og rekkehus ligger det gjennomsnittlige strømforbruket til dels betydelig lavere enn i en enebolig, og strømregningen blir tilsvarende lavere.

Bruker ikke mer

Flat strømpris går sammen med flatt forbruk over mange år. Det samlede forbruket i januar i år er omtrent det samme som i januar 2010. Forbruket i kraftintensiv industri har steget, mens forbruket blant de andre forbrukerne har sunket nesten like mye på de fem årene.

Forbruket utenom kraftintensiv industri blir temperaturkorrigert i NVEs statistikk, slik at det blir mulig å sammenligne forbruket over tid uten at årlige svingninger i kulde og mildvær forstyrrer tallene.

— Kraftforbruket i treforedling har falt mye de senere årene. Dessuten er det en rekke forhold som drar i retning av lavere kraftforbruk pr. innbygger. Næringsstrukturen ender seg, husene blir bedre isolert og en større andel av befolkningen bor i byer og tettsteder, sier Skaansar.

Fortsatt lave priser

Subsidiert kraftutbygging i stor stil i Norge og Sverige vil bidra til mye ny kraft inn i det nordiske markedet. Dette vil bidra til fortsatt lave kraftpriser i lang tid.

På kraftbørsen Nasdaq OMX omsettes det kraft mange kvartaler og mange år frem i tid. Prisen på fremtidig levering av kraft peker klart i retning av flere år med lave kraftpriser. For resten av 2015 er forventet kraftpris rundt 23 øre/kWh (omregnet fra priser i euro med 8,75 kroner pr. euro). For årene frem til 2020 ligger de forventede kraftprisene flatt på drøyt 25 øre/kWh.

Det kommer til å bli stille rundt strømprisene i mange år.

Lett å sjekke prisen

Konkurransetilsynet har på sine nettsideren oversikt over strømprisen fra ulike leverandører. Fem av dem tar ikke noe påslag på børsprisen, mens påslaget for de andre leverandørene varierer fra 0,78 øre/kWh til nesten 6 øre/kWh.

Med et årsforbruk som gjennomsnittet for en enebolig betyr hvert øre i påslag et tillegg i den årlige strømregningen på 200 kroner, regnet før moms. Forskjellen mellom den billigste og dyreste leverandøren av børskraft på tilsynets nettsider blir dermed rundt 1200 kroner på ett år for en enebolig.

 1. Les også

  Norge kan få for mye strøm

 2. Les også

  Taper store penger på gasskraftverk

 3. Les også

  Mindre kraftpenger til kommunekassene

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Kraftprisene i fjor var de laveste på 15 år. For noen er det dårlig nytt.

 2. ØKONOMI

  EU skal kutte klimautslippene. Det vil gi dyrere strøm i Norge.

 3. ØKONOMI

  Strømselskaper vil gi deg penger for å bruke strøm. Men pass på.

 4. ØKONOMI

  I ettermiddag var det ekstra dyrt å koke potetene

 5. ØKONOMI

  Rekordmye snø gir historiens billigste strøm

 6. ØKONOMI

  Laveste strømpris noensinne i Sør-Norge: Du kan spare 6.000 kroner i 2020