Tørker Saltstraumen og selger saltet

En av få norske saltprodusenter, Tore Hongset, har kokt og lest seg frem til hvordan man kan lage havsalt av norsk sjøvann. Og saltvannet tas selvsagt fra - Saltstraumen !

Tore Hongset (t.v. og Håvard Stenersen) utvinner salt av sjøvann fra Saltstraumen.

Tore Hongset bruker vannet rett utenfor stuedøren til å utvinne havsalt som nå selges i spesialforretninger. I disse dager byr han på smaksprøver fra Saltstraumen i Berlin.

Hongsets salt brukes på smaksprøver Norge serverer på mat- og turistmessen Grüne Woche.

Fikk ideen foran komfyren i 2012

En sommerdag i 2012 sto Tore Hongset ved komfyren sin i Bodø og så ned i en kjele med vann han skulle koke spaghetti i. Der og da fikk han en idé om at det å produsere salt, kanskje kunne være noe. Han la vekk tanken da middagslagingen var over, men ble liggende og gruble etter å ha lagt seg den natten.

To og et halvt år senere gir saltet hans, Arctic salt, smak til mat som serveres i den norske avdelingen i mat— og turistmessen Grüne Woche i Berlin. Hongset deltar på messen både for å lokke tyske turister til den spesielle malstrømmen utenfor Bodø og for å få et bedre nettverk av norske småprodusenter han håper å kunne samarbeide med. Mange av dem møtes nemlig i Berlin i forbindelse med messen.

Utforskning og ødelagte kjeler

Fra han fikk ideen til produktet vises frem i Berlin, ligger det mye prøving og feiling. Ikke minst ødela han mange av samboerens gryter – samt opptil flere "proffe" vannbad helt opp i 100 litersstørrelsen – før han kunne karakterisere seg som utlært saltmaker.

Men nå ligger det 80 - 110 kilo med havsalt i krystallform i bunnen av et kar som rommer 4000 liter med sjøvann når han er ferdig med én porsjon. Fabrikken er gradvis bygget opp fra bunnen av, og produksjonen foregår nå i to slike kar. Produktet pakkes i små glass og selges i spesialbutikker, foreløpig nord i landet – og via internett.

Vi kjøper stadig mer gourmetsalt. Men myndighetene vil ha ned total saltmengde i maten. Her kan du lese mer om det .

Les også

Nå blir det mindre salt i grøten - og i annen mat

En ansatt fra februar

Hvor mye han så langt har produsert, har han ikke full oversikt over når Aftenposten intervjuer ham, men forteller at bedriften for første gang ansetter en mann på fulltid nå fra februar. Mannen er Håvard Stenersen som er oppvokst i Saltstraumen og begynte å hjelpe til med produksjonen i 2012.

— Han trengte praksisplass mens han gikk på Nav-midler og kom rett og slett på døren. I praksis har han bygd opp sin egen arbeidsplass, forteller Tore Hongset, som selv jobber på fulltid som redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Satser på sakte vekst

Bedriften skal sake men sikkert bygges opp på si. Han har bevisst unnlatt å inngå kontrakt med større kjeder fordi han ikke kan binde seg til bestemte leveranser i stort volum.

— Jeg har lært at ting tar lengre tid enn man tror, koster mer og at inntjeningen kommer senere enn man tror. Det blir ikke noen firmabil med det første, sier han.

Les også:

Les også

Ektepar sa opp jobbene sine for å lage pesto av gulrotgras og marmelade av roten.

Fra vann til salt på glass i løpet av en ukes tid

Utgifter til råstoff har han ikke. Fabrikken Saltbryggen ligger en meter fra Saltstraumen. En drøy uke etter at tanken er fylt opp av vann, ligger saltet der ferdig tørket på glass. Produksjonen kunne gått raskere, men han velger å utvinne saltet uten at vannet koker.

— Det er litt venting og noen småtriks før det høstes, sier han og reklamerer med salt som er rent og sunnere enn annet salt. Som belegg for det siste, påpeker han at havsalt inneholder flere sporstoffer enn industrielt fremstilt mineralsalt.

— Og sjøvannet er rent vann fra det marine verneområdet, sier han og sikter til den berømte straumen.

Hongset er en av få saltprodusenter i Norge. Selv vet han om to til. Om det er flere, vet han ikke.

Les også:

Les også

Regjeringen har som målsetting å øke omsettingen av lokalprodusert mat til 10 milliarder kroner og etablerer en egen app for å koble produsenter til butikker og restauranter.

  • Er du interessert i mat og matkultur, kan det hende du vil sette pris på noen av disse sakene:
En liten idé ved spaghettigryten krystalliserte seg.