«Bestevenn»-strategien koster Rema millioner

Rema har tapt nær 90 millioner kroner i omsetning i januar. Samtidig taper de markedsandeler.

Rema samlet alle de 550 kjøpmennene sine til lanseringen av "Æ" på begynnelsen av året. Kundeprogrammet Æ ble presentert av konserndirektør for strategi og innkjøp i Rema 1000, Lars Kristian Lindberg.

Siden lanseringen av «Æ» 4. januar i år, har Rema måtte forsvare seg overfor statsråder, konkurransetilsyn, leverandører og forbrukere. I deler av landet har forbrukerne boikottet dem, og det gir seg tydelige utslag på tallene for januar.

Rema har tapt nær 90 millioner kroner i omsetning i januar, viser tall Aftenposten har fått tilgang til. Beregningene bygger på bakgrunnstallene som analysebyrået Nielsen utarbeider hver måned for matvarekjedene.

Det betyr en nedgang i markedsandelen på 3,2 prosent. Kiwi øker med 1,6 prosent og Extra med 2,5 prosent.

Dyre kampanjer

Etter det Aftenposten kjenner til, er det spesielt uke 2 i januar som var nær katastrofe for Rema. Da ble det kjent at de kastet ut Hansa Borg og Mack av butikkene til fordel for Ringnes.

Særlig i områder der Hansa Borg og Mack står sterkt, var det fall i omsetningen på opp mot 40 prosent. Flere butikker merket nedgang i omsetningen på 20–30 prosent.

Bakgrunn: Aftenposten avslørte i høst at Rema kaster ut merkevarer. Her forklarer de hvorfor.

Mange lurte på hva Rema hadde på gang da Æ-en dukket opp på reklameskilt i romjulen. Målet deres var å øke omsetningen.

Rema svarte med å gi alle kundene 10 prosent rabatt på hele butikken i to helger.

Dette kostet rundt mellom 70 og 80 millioner kroner i tapt omsetning, gitt normale dager. På den andre siden har flere handlet i butikkene, så det har bidratt positivt.

Også rabattene på de ti mest kjøpte varene og frukt og grønt-rabattene koster kjeden dyrt, men kan tas av «krigskassen», penger som sentralt er satt av til å kjempe om markedsandeler i kampen mot de andre kjedene.

Rema er også aktiv i priskrigen om frukt og grønt, det gikk kort tid fra Rema satte ned prisene før Kiwi satte ned sine enda mer.

– Jeg kan ikke kommentere hva vi bruker på de ulike kampanjene våre og hvordan det påvirker oss, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000.

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000.

Taper penger på Cola

Aftenposten har snakket med en rekke kjøpmenn rundt om i landet og til tross for sterk lojalitet overfor kjeden, uttrykker flere nå sin bekymring for situasjonen.

Rabattene koster mye, kundene er lite lojale og bråket har ført til omsetningsnedgang. I tillegg koster den manglende avtalen med Coca-Cola dem dyrt.

Etter at Ringnes ble «bestevenn» med Rema, forsvant Coca Colas produkter ut av hyllene. Det vil si, alle Coca-Colas produkter, bortsett fra den vanlige colaen og Coca-Cola Zero. Disse kan kjøpmennene fremdeles bestille og selge.

Men siden Rema ikke har noen direkte avtale med Coca-Cola, er prisene noe helt annet enn kjøpmennene er vant til.

I dag selges en halvannenliter Coca-Cola for 29,60 i Rema 1000. Tidligere betalte de 22 kroner til Coca-Cola for denne flasken. I dag må kjøpmannen ut med mellom 31 og 35 kroner. Det vil si at i stedet for en gevinst på 8 kroner, taper de nå 2–6 kroner pr. flaske de selger.

– Dette kan vi ikke kommentere, sier Coca Cola-direktør i Norge, Stein Rømmerud.