Økonomi

Analytiker tror tysk atomkraftverk-grep kan gi billigere strøm i Norge

Strømmen i Sør-Norge kan bli billigere hvis Tyskland gjenåpner tre stengte atomkraftverk, noe tyske kraftverk-kontrollører sier er mulig å gjøre.

Atomkraftverket i Essenbach fotografert i mars.
  • NTB
  • Henriette Marvik Berg
    Journalist

Det pågår en debatt i Tyskland om hvorvidt de tre atomkraftverkene som fortsatt er i drift, skal videreføres. Likevel er det teknisk mulig å åpne opp tre kraftverk igjen som ble stengt, ifølge den tyske tekniske overvåkingsforeningen Tüv. De kontrollerer blant annet kjernekraftverk.

– Det er klart at det blir spennende å se hva som blir oppfølgingen av dette, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til NRK.

Han sier at seks tyske atomkraftverk vil produsere like mye strøm som halve den norske produksjonen totalt. Det kan gi billigere pris på strømmen som Norge importerer fra tyskerne.

– Det er et vesentlig bidrag til at man kan komme gjennom vinteren og kraftkrisen man har i Europa. Det ville senket prisene både i Tyskland og også Sør-Norge, sier Lilleholt.

Ifølge Lilleholt kan gjenåpning bli krevende. Kraftverkene trenger brensel. Det har Russland satt en bremse på.

Tyskland vil fase ut all kjernekraft og kullkraft. Planen var å bruke gass i stedet, men siden i fjor høst har landet fått mindre gass fra Russland. Vinteren kan bli brutal, med fare for rasjonering.

Les mer om

  1. Strøm
  2. Kraftverk