Økonomi

«Dagens 40-åringer bør spare til alderdommen»

Uken spørsmål.

s2.jpg

 • Elistabeth Holvik

- Oljeprisen har gått litt opp og kronen har styrket seg litt den siste tiden. Kan vi tillate oss å være litt optimistiske nå?

- Vi ser at det er mer optimisme rundt veksten i USA og at det ser litt bedre ut globalt sett. Det er det som har medført at oljeprisen nå har klatret litt oppover og stabilisert seg rett under 50 dollar fatet.

Det betyr også at sentralbanken i USA signaliserer at de ønsker å sette opp rentene. Noen ser for seg en renteøkning allerede i juni. Det tror ikke jeg, men jeg tror de vil forsøke å legge grunnlaget for en renteøkning i løpet av høsten. Så jeg vil si at selv om det ser bedre ut, er det fortsatt mye usikkerhet.

- Hva er det som skaper den største usikkerheten nå?

- Først har vi avstemmingen i England om Brexit, om de fortsatt ønsker å bli i EU eller melde seg ut. Undersøkelser der folk setter penger på om England vil gå ut eller ikke, tyder på at de blir værende. Det betyr igjen at det vil være et sjokk hvis England bryter med resten av EU. Jeg ser for meg en kraftig svekkelse av den engelske valutaen, børsfall og mange bedrifter som vil vurdere både investeringer og aktiviteter i England.

- Hva vil det betyr for Norge?

- England er en stor handelspartner for oss og vi er også avhengig av Europa når det gjelder sikkerhet og handel. Slik sett vil sjokket etter et eventuelt Brexit skape uro også inn i norsk økonomi.

- Vil avstemningen i England ha noe å si for verden utenfor Europa?

- Det vil nok være en faktor som gjør at sentralbanken i USA vil vente med å heve rentene til etter sommeren. I tillegg har vi et annet stort usikkerhetsmoment i Europa, og det er flyktningene. Hva skjer med eksempelvis Tyrkia og flyktningstrømmen?

Utenfor Europa må vi også huske på at Kina, Japan og andre fremvoksende økonomier viser svært svak vekst.

Oppsummert er det så mye usikkerhet her at vi bør ta det litt rolig før vi hever rentene.

- Er det andre grunner til at vi bør holde litt igjen?

- En mer fundamental årsak til at rentene vil være lavere fremover enn vi er vant til er at forventet levealder øker veldig raskt. Det gjør at sparebehovet øker. De som går ut som pensjonister om 30 år forventer å leve enda lenger enn de som går av i dag. Da må de ha mer penger å leve på enn de som går av i dag. Det betyr igjen at flere rundt om i hele verden må spare, og det økte sparebehovet er med på å presse ned rentene over hele verden.

I tillegg viser det seg at mange har tatt opp for mye gjeld mens rentene var lave. Det gjelder stater, husholdninger og ikke minst bedrifter. Nå er det bare to selskaper igjen i USA med den beste kredittratingen, sånn sett er det bra at renten øker. Men mest sannsynlig vil det bli lave renter lenge.

Det som kan skje når rentene går opp, er at stater, husholdninger og bedrifter må stramme inn for å betale for dette. Hvis alle bare sparer mer, vil det fort ødelegge for den oppturen vi alle ønsker.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Brexit: De store børsene har nesten tatt igjen det tapte

 2. ØKONOMI

  Sjekk om lønnsveksten din betaler renteøkningen de neste årene

 3. ØKONOMI

  Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over

 4. KOMMENTAR

  Derfor kan superbillige penger bli farlige

 5. KOMMENTAR

  Norges Bank lærer oss å kjøpe på krita

 6. ØKONOMI

  Sentralbanksjef Olsen melder at Norge trolig er på rentetoppen