Økonomi

IMF spår tosifret arbeidsløshet i Hellas i 30 år

Det internasjonale pengefondet (IMF) gir et dystert bilde av Hellas' økonomiske framtid i sin siste rapport selv om statsminister Alexis Tsipras nylig meldte at det er lys i enden av tunnelen.

En kvinne går forbi bostedet til en hjemløs i Athen i 2012. Den økonomiske krisen har allerede herjet landet i årevis, og det er få tegn til bedring. Foto: YORGOS KARAHALIS / X90075

  • NTB

I sin årsrapport ber IMF om at Hellas må få langt mer av den enorme statsgjelden slettet hvis den skal kunne bli bærekraftig.

Nok en gang kritiserer pengefondet EU, som insisterer på langvarige budsjettkutt, noe som IMF og en rekke økonomer mener bidrar til å kvele økonomien og hindre vekst.

I rapporten anslås det at det fortsatt er svake utsikter til økonomisk vekst. Det tas også til orde for at det må kuttes mer i utbetalinger til dagens pensjonister, som ifølge IMF ligger på et nivå som den greske staten ikke har råd til.

IMF vil også at den venstreorienterte Syriza-regjeringen sørger for et lavere skattenivå for folk flest, at den fjerner skattefordeler for rike, og at Hellas gjør mer for å bekjempe skatteunndragelser.

Les også

  1. Han skulle rydde i gresk pengerot. Nå kan han få ti år i fengsel.

  2. Pengefondet tar selvkritikk om finanskrisen: Vi var altfor optimistiske

  3. Kaos er unngått - men den greske oppoverbakken kan bli enda lengre

  4. Tsipras største problem er tapt troverdighet

Les mer om

  1. Økonomi
  2. EU