Lego vil gjøre om klossene – uten at du merker det

Innen 2030 skal legoklossene lages av plantebasert og bærekraftig materiale.

Legos omsetning falt 7 prosent til 35 milliarder danske kroner i 2017. Nå tar selskapet grep på flere områder.

Legoklossen har stort sett vært uforandret siden den ble introdusert i 1949. Nå ønsker imidlertid den danske produsenten å gi nytt liv til det populære leketøyet.

Innen 2030 skal Lego gå vekk fra petroleumsbasert plast og lage alle lekene av plantebasert og bærekraftig materiale, skriver New York Times.

På hovedkvarteret i Billund holder Lego-designere nå på å finne ut av hvordan de kan bytte ut materialet uten at det merkes av brukerne.

En legokloss fra 1958 vil fremdeles passe med en legokloss som produseres i 2018, opplyser selskapet.

Ny kloss, gamle egenskaper

Utfordringen er å designe en kloss i nytt materiale som både fester seg lett til en annen kloss og er enkel å ta av igjen. Samtidig vil Lego beholde de sterke fargene klossene alltid har hatt. Materialet må også tåle en runde i vaskemaskinen, og at uvitende foreldre tråkker på dem, skriver avisen.

– Vi må lære oss å gjøre dette på nytt, sier Henrik Østergaard Nielsen, produksjonssjef hos Lego, til den amerikanske storavisen.

Lego har omkring 10.000 medarbeidere og er verdens tredje største produsent av leker.

Har investert milliardbeløp

Legofabrikken i Billund produserer rundt 100 millioner klosser, trær og figurer hver dag. Det tilsvarer et utslipp på rundt en million tonn CO₂ i året, sier Tim Brooks, visepresident for miljøansvar, til New York Times.

For å få ned karbonfotavtrykket er Lego nå på jakt etter et nytt materiale. Selskapet har investert rundt en milliard danske kroner og ansatt 100 personer i prosjektet.

Har testet 200 materialer

I dag er Legos leker i all hovedsak laget av ABS-plast, som også brukes til deler i tekniske apparater, biler og telefoner. Prosjektgruppen har allerede testet rundt 200 andre materialer for å finne et egnet alternativ.

Så langt har de fleste testene, både med biobasert og resirkulert plast, falt gjennom. Jakten på det riktige materialet kan ta flere år, erkjenner Lego.

– Men det er viktig at vi kan lage en leke som ikke setter barns fremtid på spill, sier Brooks til avisen.

Gigantiske legoklosser utenfor hovedkvarteret i Billund i Danmark.

Flere fjerner plasten

Lego føyer seg dermed inn i rekken av selskaper som tar miljøvennlige grep for å begrense forbruket av plast. I sommer besluttet både Starbuck og McDonalds å fjerne plastsugerør i alle sine kafeer og restauranter.

Coca-Cola satser på nedbrytbare flasker, og IKEA har som mål at all bruk av plast skal komme fra resirkulerbart materiale innen 2020, skriver NRK.