Økonomi

Rema 1000 tungt inn i søndagskampen

Søndag åpner Rema 1000 15 søndagsåpne butikker. Dagligvareekspert tror dette er starten på en heftig priskrig som vil gi kundene billigere varer på ukens helligdag.

Klar for søndagshandel hos Rema 1000 på Grønland forsikrer kjøpmann Mikail Adampour (t.h.) og hans assistent Gihand Mirla Shari. Foto: Knut-Erik Mikalsen

 • Knut-erik Mikalsen
  Knut-erik Mikalsen

Til å har Norgesgruppens kjede, Joker-butikken, vært dominerende i søndagshandelen med såkalte Brustad-buer, spesielt på Østlandet

På begynnelsen av året gikk Rema til det skritt å anmelde 120 konkurrerende butikker for å drive i strid med forskriftene for søndagshandel. Samtlige anmeldelser ble henlagt av politiet fordi de ikke ble prioritert.

På søndag åpner Rema selv 15 nye søndagsbutikker. Måten kjeden gjør det på skaper allerede strid siden Rema ikke skal benytte seg av Brustadbu-løsningen, men sette opp sperrebånd i eksisterende butikker som avgrenser søndagsbutikk-arealet.

Fem-seks av de nye butikkene kommer i Oslo-området. Men kjeden forsikrer at dette bare er en start.

LES OGSÅ:

Les også

Han tjener millioner på knallår for Kiwi

Rema: Vil åpne flere søndagsbutikker

Administrerende direktør for REMA Franchise, Jan Frode Johansen, vil ikke avsløre Remas søndagsambisjoner, men sier:

— Vi kommer til å følge utviklingen og fortsette med å åpne butikker på søndager, som svar på Aftenpostens spørsmål om hvor omfattende han ser for seg at Remas søndagssatsing skal bli. Han sier at det er butikkene selv, i samråd med regionkontorene, som avgjør om de skal holde åpent på søndager.

- Hvor viktig er søndagshandelen for dere?

— Vi ønsker lik konkurranse på like vilkår. Per dags dato har en aktør så å si monopol på søndager. Dette er ikke bra for konkurransen og gir dårligere vilkår for kundene. For oss handler det om å kunne konkurrere på lik linje med de andre aktørene, hele uken, sier Johansen.

LES OGSÅ:

Les også

Du spiser mer økologisk mat enn du er klar over

Starten på en priskrig

I Oslo-området gjelder søndagsåpningen butikkene i Industrigata, Fredensborgveien, Christian Krohgs gate, i Asker sentrum og Drengsrud i Asker og i Sandvika.

Erik Fagerlid er dagligvareekspert og partner i PA Consulting. Han er sikker på at Rema 1000s inntreden i den norske søndagshandelen vil føre til reduserte priser generelt på søndag. Rema kaster seg i et søndagsmarked som i dag domineres av Joker-butikker, som Norgesgruppen selv sier er deres dyreste kjede.

— Pris er et av de få virkemidlene en ny aktør i søndagshandelen har å spille på. Her har jo Rema et godt utgangspunkt som en dagligvarekjede som er kjent for å ha blant landets laveste priser. I en åpningsfase tror jeg også vi vil komme til å se at de legger ut gode tilbud med skikkelig lave priser for å tiltrekke seg kunder og oppmerksomhet, sier Fagerlid.

LES OGSÅ:

Les også

Hva tror du det er mest av i denne sitronpepperen?

Tror flere vil komme etter

Han tror heller ikke Coop-kjeden, som er den nest største dagligvareaktøren her i landet, i det lange løp kommer til å holde seg unna søndagsåpne butikker.

— Det har jeg vanskelig for å se for meg. Men det kan være at det er lurt å vente litt og la de andre kjedene sørge for å endre handlevanene slik at søndag blir en enda mer naturlig handledag for folk flest enn det er i dag, mener Fagerlid som minner om at det også eksisterer en betydelig netthandel med mat også på søndager.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop avviser imidlertid overfor Aftenposten at kjeden sysler med konkrete søndagsplaner.

Mikail Adampour er kjøpmann på Rema 1000-butikk på Grønland, og sier han er storfornøyd med at kjeden nå for alvor kaster seg inn i søndagshandelen:

LES OGSÅ:

Les også

Rema står nesten stille – Kiwi fosser frem

Alt klart til søndagsåpent

-Vi holdt åpent forrige søndag, og er veldig fornøyd. Når vi åpner ordinært kommende søndag, er jeg sikker på at handelen skal bli enda større. Vi trekker fordeler av at Rema etter vår mening er landets billigste kjede, sier Adampour.

Han har ikke rukket å få opp skilt som forteller at butikken hans er søndagsåpent, men håper å ha det klart innen helgen. Folk fra Remas regionkontor har vært innom flere ganger for å måle opp arealet søndagshandelen skal foregår på, en sjettedel av butikkens totale flate. Søndagshandelen skal foregå bak sperrebånd på 100 kvadratmeter.

— Dette gleder vi oss til, sier Adampour og hans assisterende butikksjef, Gihand Mirla Shari.

LES OGSÅ:

Les også

Tine innrømmer å ha endret Wikipedia

Norgesgruppen avventende

Hos konkurrenten, Norgesgruppen, er direktør for næringspolitikk og samfunnskontakt, Bård Gultvedt, avventende om den skjerpede konkurransesituasjonen:

— Vi vet lite om hvilke planer Rema har når det gjelder søndagsåpne butikker. Vi ønsker ikke å kommentere hva andre gjør eller ikke gjør. Vi har fokus på vår egne butikker, og den daglige kampen om å vinne kundene gjennom lave priser, godt utvalg og god service. Uansett om det er søndag eller hverdag, så har vi som mål at våre butikker skal bli foretrukket av forbrukerne. Som kjent har de fleste av våre butikker stengt på søndager. Noen av butikkene holder søndagsåpent, men da innenfor lovens rammer, skriver Gultvedt i en e-post.

 1. Les også

  Orkla fornøyd med julesalget

 2. Les også

  Expert møter massiv kritikk etter oppsigelse av lønnsavtalen med flere hundre ansatte

 3. Les også

  1750 søkte på faste pilotjobber i SAS

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Nå kommer Rema etter med søndagsåpne Brustadbuer

 2. ØKONOMI

  Rema kjøper seg inn i mathandel på nett

 3. ØKONOMI

  Nordmenn elsker lavpris. Det gjør at dagligvareeksperter frykter for supermarkedenes fremtid.

 4. ØKONOMI

  Forbrukerrådet med ny pris-app. – Trist for forbrukerne, mener lokalmatforkjemper

 5. ØKONOMI

  Hvor mye betaler gigantene for maten? Konkurransetilsynet kan ha svaret, men vil ikke undersøke det.

 6. ØKONOMI

  Coop og Kiwi følger opp Æ – nå er det priskrig på frukt og grønt