«Ler så jeg griner» er årets nyord fra Oxford Dictionaries
For første gang i historien har Oxford Dictionaries valgt noe annet enn et vanlig ord som årets nyord.
Ja, du leste riktig: Tradisjonsrike Oxford Dictionaries har valgt emoji-tegnet for «Ler så jeg griner» – eller på engelsk «face with tears of joy» – til årets nyord.
I begrunnelsen skriver Oxford Dictionaries at det var sterk konkurranse på en rekke områder, men det var dette tegnet som best reflekterer stemningsbildet i 2015.
Leken og intimt
— Emoji-kulturen er blitt så populær at individuelle bokstaver har utviklet seg til en egen trend og historie, sier Casper Grathwohl, president for Oxford Dictionaries ifølge BBC.
Akkurat dette ikonet reflekterer både lekenheten og intimiteten i emoji-kulturen, sier han.
- Vil du ha emoji på PC-en også? Slik får du det til.
Smilefjesene oppsto på slutten av 1990-tallet, skriver Oxford Dictionaries. Men i 2015 har bruken av denne kommunikasjonsformen nærmest eksplodert. Mye skyldes behovet for å uttrykke seg kort, men konsist, blant annet på Twitter der antall tegn er begrenset til 140.
I bloggen viser Oxfort blant annet til twittermeldingen fra Hillary Clinton der hun ber om tilbakemelding med tre emoji-tegn:
20 prosent mer brukt enn neste smilefjes
For å ha dekning for dette uvanlige valget har Oxford University Press samarbeidet med mobilteknologiselskapet SwiftKey. De har utviklet et eget tastatur til mobiltelefonen og de har hentet frem statistikk over de mest populære emojiene verden rundt. «Ler så jeg griner» viste seg å være det mest brukte ikonet i 2015.
I England sto denne emojien for 20 prosent av bruken i 2015, i fjor var tilsvarende tall 40 prosent. Selve ordet «emoji» har vært i vokabularet vårt siden 1997, men bare i 2015 mer enn tredoblet bruken seg i forhold til 2015, viser data fra Oxford Dictionaries Corpus.
Synes du det er gøy med emoji? Se hvordan Oxford Dictionaries mener de ulike smilefjesene ser ut i det virkelige liv.
En av de andre grunnene til at dette ble årets nyord er at emojis ikke bare er forbeholdt tenåringer lenger. I stedet har de blitt omfavnet som en nyansert form å uttrykke seg på, også på kryss av språkbarrièrer.
Andre nyord som ikke nådde opp
Oxford Dictionaries har i tillegg til «ler så jeg griner» vurdert følgende nyord:
Ad blocker , en programvare designet for å hindre at annonser dukker opp på en internettside.
Brexit , et uttrykk for det hypotetiske utfallet at Storbritannia skulle melde seg ut av EU.
Dark Web , den delen av internett som kun er tilgjengelig via spesialprogramvare, som tillater brukere og weboperatører å forbli anonyme eller ikke sporbare.
On fleek , spesielt god, attraktiv eller stilig
Lumbersexual, en ung, urban man som dyrker en klesstil som gir inntrykk av en robust utendørs livsstil.
Refugee , flyktning, en person som er tvunget til å forlate landet sitt for å flykte fra krig, forfølgelse eller naturkatastrofer.
Sharing economy , Delingsøkonomi, et økonomisk system som deles blant private enkeltpersoner, enten gratis eller for en avgift. Typisk for internett.
They , Brukes for å referer til en person uten å peke på kjønn.