Økonomi

DN: Tidligere Telenor-sjef innrømmer å ha holdt tilbake Vimpelcom-informasjon

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas innrømmer å ha holdt tilbake informasjon i Stortingets høring om Vimpelcom-saken.

Daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser i Telenor møter i kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i januar.
  • Henning Carr Ekroll
    Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Baksaas sier mandag kveld i et intervju med Dagens Næringsliv at han skulle ha gått ut med informasjonen tidligere, og at han innser det nå.

— Da vi gikk til høringen, var ikke etterforskningen kommet så langt at vi innså hva denne informasjonen kunne bety. Vi så heller ikke at dette var noe vi kunne dele, ettersom etterforskningsmyndigheter i flere land anså det som taushetsbelagt materiale, sier Baksaas.

Påstanden fra Baksaas om at opplysninger ble holdt tilbake blant annet på grunn av hensynet til politiets etterforskning, minner om nåværende Telenor-sjef Sigve Brekkes påstand om at alle aktuelle opplysninger var blitt gitt til Økokrim og flere utenlandske politimyndigheter.

- Ikke delt med Økokrim

Men Økokrim avviser på sin side påstandene fra Telenors nye konsernsjef, Sigve Brekke, om at de aktuelle opplysningene var gitt Økokrim allerede i midten av august, før Brekke tiltrådte.

Lederen for korrupsjonsteamet, førstestatsadvokat Marianne Djupesland, sier rett ut at påstandene hans er uriktige.

— Det stemmer ikke at Telenor har delt denne informasjonen med Økokrim, i alle fall ikke sentrale deler av denne, sier Djupesland, til Aftenposten.

Brekke hevdet informasjonen ikke var ny for myndighetene

Brekke fremholdt i flere medier søndag at opplysningene som ble gitt næringsministeren, og som var utløsende for Aaser måtte gå av, ble gitt Økokrim i august.

— Dette er ikke ny informasjon for myndighetene. Økokrim har visst dette. Dette er informasjon som vi har delt med dem forlengst, sa Brekke, som ikke vil kommentere Djupeslands uttalelser overfor Aftenposten.

Djupesland vil ikke bekrefte eller avkrefte om Økokrim var kjent med de aktuelle opplysningene, men er klar på at etterforskerne ikke har fått informasjonen fra Telenor:

— Den informasjonen som nå er formidlet til næringsministeren, er noe annet og mer enn de opplysninger som ble formidlet av Telenor til etterforskende myndigheter i 2014 som følge av utleveringspålegget, utdyper Djupesland.

Dette sa Brekke:

Les også

Telenorsjefen: – Da jeg så at det var informasjon som vi burde dele, så tok jeg initiativ til det

Kolberg takker politiet, ikke Telenor

De siste opplysningene i VimpelCom-saken ble ikke avslørt fordi Telenor ønsket det, men fordi politiets etterforskning brakte dem frem i lyset, mener Martin Kolberg (Ap).

— I denne saken har vi opplevd å få en uendelig mengde brev og ord, som ofte har hatt til hensikt å ikke fortelle den fulle sannheten. De er kommet fra flere hold. Det har vært vanskelig i denne saken å få frem det som er realiteten, sa Kolberg da han deltok i Aktuelt på NRK2 mandag kveld.

Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen føler seg nå trygg på at VimpelCom-saken vil bli gjenåpnet når den blir behandlet i komiteen tirsdag. Foranledningen er nye og hemmelige opplysninger, som ble meddelt komiteen i et fire sider langt brev i forrige uke.

— Det virker på meg som om grunnen til at dette kommer frem nå, er politiets etterforskning, ikke fordi Telenor er så veldig aktive på det, sa Kolberg.

De nye opplysningene går lenger enn den daværende konsernsjefen Jon Fredrik Baksaas gjorde da han ga kontrollkomiteen sin versjon av VimpelCom-saken.

Vimpelcom-saken får ny runde i Stortinget:

Les også

  1. Stortinget: Vi satt med følelsen at Telenor og Aaser ikke fortalte alt

  2. Økokrim avviser at de har fått informasjonen fra Telenor

  3. Telenor mistet gangsynet i Vimpelcom-saken | Ola Storeng