Økonomi

17-åring solgte app for 175 millioner

Kan denne artikkelen bli oppsummert på 100 ord? Ja, mener Nick D'Aloisio - og laget en app for å kunne lese små sammendrag av nyhetsartikler på smarttelefonen.

 • Marita E. Valvik

17 år gamle Nick D'Aloisio solgte i helgen sin egenutviklede app til Yahoo for 175 millioner kroner.

Hjemme på kjøkkenbenken i sine foreldres hus i London har den 17 år gamle studenten utviklet en app Yahoo denne uken betalte 30 millioner dollar for. Det vil si 175 millioner norske kroner.

Ideen dukket opp mens han selv leste til historieeksamen. Han klikket inn og ut av artikler han hadde søkt etter i Google og ble frustrert over hvor mye tid som gikk med til å skille de relevante artiklene fra dem som bare var støy.

Den nå 17 år gamle studenten tok saken i egne hender og utviklet et program for iPhone for å lage små sammendrag av tekstene han var interessert i.

Startet som 15-åring

— Da jeg startet Summly var jeg 15 år. Jeg hadde aldri forestilt meg å komme i denne situasjonen så raskt, sier D'Aloisio i sin egen pressemelding.

Les også

Gutt (8) brukte 29.000 kroner på Ipad-spill

Pressemeldingen, som han innledningsvis kaller kort og søt, den er over dobbelt så lang som de 100 ordene han tillater i oppsummeringene i sin egen app.

— Min visjon er å forenkle hvordan vi får tak i informasjon og vi er begeistret over muligheten vi nå får sammen med Yahoo, sier han i meldingen.

Hvor mye han sitter igjen med selv, etter at investorene har fått sin del av salgssummen, er usikkert. Han kommer uansett til å ha mer enn nok til å kjøpe sin egen leilighet når han starter i ny jobb på Yahoos London-kontor.

D’Aloisio lanserte den første versjonen av Summly i juli 2011, den gangen kalte han den Trimit. Med investorer som trodde på ham i ryggen, kom den nye versjonen på plass og denne ble i 2012 kåret til en av de beste IPhone-appene av Apple.

Selvlært

Frem til appen ble fjernet fra Apple Store i går, hadde den blitt lastet ned nesten 1 million ganger, skriver Financial Times.

D'Aloisio er født i Australia og flyttet til England da han var 12 år. Han har alltid vært regnet som et geni, han leste astronomibøker fra videregående skole da han bare var seks år gammel.

Ulikt mange andre som har lykkes i Silicon Valley, har han aldri lært programmering på skolen. Selv synes han det er mer spennende med produktdesign, noe han blant annet viser når han bruker Arne Jacobsens stol Egget som en del av selskapets logo.

Ni år gammel lærte han seg animasjonsprogramvare på en gammel Mac. Tre år senere, da han flyttet til London, lastet han ned et iPhone utviklingsverktøy og laget sin egen programvare.

Tenker nytt

— Nick er en eksepsjonell produktutvikler, sier Adam Cahan, Yahoos senior vice president for mobile og nye produkter.

- Han representerer et generasjonsskifte i hva det betyr å være virkelig mobil. Denne generasjonen er ikke bare første mobile generasjon, de er bare mobile. Det gir et annerledes utgangspunkt, sier Cahan.

Les også

App og appelsin er ikke nok

En av D'Aloisios investorer og mentorer, Shakil Khan, sier til Financial Times at Summly bare kommer til å være det første av mange produkter fra D'Aloisio.— Tiden vil vise, men han ser på verden på en veldig annerledes måte enn mange av 16 og 17-åringene, ja også 26-27 åringene, med tanke på estetikk, design og brukervennlighet og ikke minst hva teknologi kan gjøre. Han er ekstremt skarp. Dette er bare starten på hans karrière, sier Khan.

Blant de andre investorene var milliardæren Li Ka Shing fra Hong Kong og kjendiser som Yoko Ono og Ashton Kutcher. Kineseren Kashing var blant de tidlige investorene i suksesselskaper som Skype, Facebook og Spotify, og ble dermed en god døråpner for den unge gründeren.

 1. Les også

  Kypriotiske banker stengt til torsdag

 2. Les også

  Sentralbanksjefen går av på Kypros

17 år gamle Nick D'Aloisio solgte i helgen sin egenutviklede app til Yahoo for 175 millioner kroner. I-Images

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Mathias Mikkelsen solgte leiligheten for å satse alt på gründer-drømmen.

 2. A-MAGASINET

  I 2019 kom det 550 nye podkaster hver dag

 3. A-MAGASINET

  Dette er de norske nettovergriperne

 4. ØKONOMI

  Hvordan ser hjernen til en verdensmester i sjakk ut?

 5. ØKONOMI

  50 millioner glapp for Elkjøp i Black Friday-miss

 6. ØKONOMI

  Verdens verste skatteparadiser ligger ikke så langt unna