- Ikea-Kamprad gjemmer milliarder i skatteparadis

Sier han har gitt fra seg kontrollen over selskapet. Men svensk tv avslører hemmelig stiftelse.

Ikea-konsernet omsatte for nesten 24 milliarder euro i 2010, ifølge selskapets nettside. De har butikker i 35 land.

I over 30 år har Ikeas grunnlegger Ingvar Kamprad gitt inntrykk av at han har gitt fra seg styringen av sitt livsverk og hevdet at han ikke lenger kontrollerer møbelgiganten.

Siden 1982 har alle varehus og virksomheter vært samlet i det nederlandske konsernet Ingka Holding, som er eid av stiftelsen Stichting Ingka Foundation, skriver svt.se.

Ikeas grunnlegger Ingvar Kamprad. FOTO: SCANPIX

Den svenske TV-kanalen forteller at samtidig som Kamprad ga Ikea bort til denne stiftelsen, bygde han opp en ny og hemmelig maktstruktur som sikret ham fortsatt kontroll.

Penger fra alle varehus

Svensk TVs dokumentarprogram Uppdrag granskning har kartlagt denne maktstrukturen og funnet ut at Kamprad har sikret familiens makt og innflytelse over Ikea gjennom en stiftelse i Lichtenstein, et av verdens mest kjente skatteparadiser.

Alle Ikeas varehus betaler tre prosent av sin omsetning til Inter Ikea Systems. På ti år skal minst 50 milliarder svenske kroner ha blitt betalt inn gjennom denne ordningen. Det har lenge vært uklar hvem som eier Inter Ikea.

Svt har nå funnet ut at eieren er en stiftelse kalt Interogo som har vært hemmelig for offentligheten frem til i dag. Interogo skal i dag ha kontroll over 100 milliarder svenske kroner.

Unngår skatt

Stiftelsen skal også være sentral for å holde så mye penger som mulig unna beskatning.

— Å betale mer enn du absolutt, absolutt må er en dødssynd i Ikea, det gjør man ikke. Man ser på skatt som en kostnad, sier Johan Stenebo, som i mange år var Kamprads nærmeste assistent, til svt.se.

Reporterne fra svensk TV har forsøkt å få intervju med Kamprad i flere måneder, men han vil ikke kommentere noe om stiftelser eller Lichentstein.

- Hvorfor holder du på med å rote i dette? Du er ikke velkommen her, sier Kamprad til svt.se.

Dokumentaren sendes på svensk TV onsdag kveld klokken 20.00.