Økonomi

Enighet i lønnsoppgjøret i staten

Partene i lønnsoppgjøret i staten ble enige tirsdag kveld. Resultatet ble en ramme på 3,5 prosent, opplyser YS Stat og Unio.

- Det har vært krevende forhandlinger også i år. Men vi er fornøyd med at vi fikk en forhandlingsløsning. Ved å unngå megling i årets oppgjør, har vi bevist at tariffsystemet i staten har livets rett, sier Arne Johannessen, forhandlingsleder i Unio på det statlige tariffområdet. Foto: Sørbø, Krister/NTB scanpix

  • Aftenposten
  • Ntb

Forhandlingsfristen for det offentlige oppgjøret var midnatt natt til onsdag 1. mai.

Yrkesorganisasjonenes landsforbund (YS) kaller resultatet «brukbart».

– Denne gangen ble det ikke rom for justeringsforhandlinger eller lokale forhandlinger. Dette er et ansvarlig økonomisk oppgjør i tråd med resultatet i frontfaget, sier leder Pål N. Arnesen i en pressemelding.

Oppgjøret vil gi alle i lønnstrinn 52 og over et tillegg på 1,07 prosent. De som får lønn i lønnstrinnene 19 til 51 får et tillegg mellom 4.200 og 4.500 kroner, opplyser Akademikerne stat. Også de aksepterer oppgjøret.

– Den disponible rammen i årets oppgjør var svært lav. Dette, i kombinasjon med at alle våre medlemmer får reallønnsforbedringer, gjør at vi har akseptert oppgjøret, opplyser forhandlingsleder Rikke C. Ringsrød.

«Akseptabel»

Unio i staten sier at de er mest fornøyd med at det ble en forhandlingsløsning og kaller løsningen «akseptabel».

— Det har vært krevende forhandlinger også i år. Men vi er fornøyd med at vi fikk en forhandlingsløsning. Ved å unngå megling i årets oppgjør, har vi bevist at tariffsystemet i staten har livets rett, sier Arne Johannessen, forhandlingsleder i Unio på det statlige tariffområdet.

Les også

- La rentevåpnet ligge

De tre fagforeningene gikk inn i forhandlingene med et felles krav. Målet var å sikre rekruttering og være en konkurransedyktig arbeidsgiver. Samtidig har de som et mål at både lønnsutvikling og lønnsnivå i staten skal tilsvare utviklingen til sammenlignbare grupper i industrien.

Rekrutteringsutfordringer

— De offisielle tallene viser at det fortsatt er betydelige forskjeller, skriver Unio i sin pressemelding og påpeker at dette oppgjøret heller ikke har løst rekrutteringsutfordringene.

— Utdanning må lønne seg bedre i staten. Det er helt nødvendig at staten bruker lønn som virkemiddel dersom den skal greie å trekke til seg kompetente ansatte som kan levere velferdstjenester på høyt faglig nivå i årene framover. Denne utfordringen tar vi med videre til hovedoppgjøret i 2014, sier Johannessen.

— Vi er fornøyd med et resultat som sikrer reallønnsvekst for alle våre medlemmer, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat .

Statsråden glad for enighet

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud sier forhandlingene var «gode og konstruktive».

– Jeg er glad for at vi har oppnådd enighet innenfor en moderat ramme i årets mellomoppgjør i staten, sier Aasrud.

Også i kommunal sektor går fristen for å komme til enighet ut natt til onsdag 1. mai.

Forhandlingene startet 12. april, og normalt ligger statsoppgjøret først i løypa, tett fulgt av KS-forhandlingene. Oslo kommune er et eget tariffområde, og vil følge hakk i hæl.

Les også

Spår fetere oppgjør for offentlig ansatte

I forhandlingene med kommunesektorens arbeidstaker— og interesseorganisasjon KS la LO Kommune fram sitt konkrete krav mandag formiddag om et generelt tillegg til alle ansatte på 4.200 kroner.Ved eventuelle brudd, må partene som ikke klarer å bli enige ta turen til Riksmekleren. Blir det ikke enighet der, ender hele eller deler av mellomoppgjøret i streik.

Les også

  1. Så lite gir årets lønnsoppgjør

  2. Kvinner tjener mest på årets lønnsoppgjør

  3. Brudd i lønnsoppgjøret