Økonomi

Asia-børsene senkes av rentekutt

De asiatiske børsene overbevises ikke av rentekuttet i Europa. Etter seks dagers oppgang peker pilene nå nedover. Foto: Ahn Young-joon/Ap

De asiatiske børsene overbevises ikke av rentekuttet i Europa. Etter seks dager på rad med opptur er børsene igjen røde.  

  • Henrik Horjen

De siste dagers positive utvikling på de internasjonale børsene flater nå ut. Fredag morgen er de asiatiske børsene ned, da optimismen fra euromøtet sist uke og prognosene om en sterkere økonomisk vekst nå har lagt seg.

De økonomiske utsiktene i eurolandene har blitt verre de siste månedene, og det var også bakgrunnen for at Den europeiske sentralbanken torsdag valgte å sende renten ned til rekordlave 0,75 prosent i går.

— Svakhet over hele verden

Det drastiske grepet til tross, investorene har ikke latt seg ikke overbevise av gårsdagens rekke av pengepolitiske lettelser verden over skal få fart på den økonomiske veksten.

Den brede MSCI Asia Pacific-indeksen, som indikerer kursutviklingen i Asia, faller fredag morgen med 0,3 prosent. Nikkei-indeksen er ned 0,6 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong faller med 0,2 prosent.

- Vi ser svakhet over hele verden. Når du er på ekstremt lave styringsrenter, kan du ikke vente at det vil kick-starte økonomien igjen, sier Yale-professor tidligere Morgan Stanley-topp Stephen Roach til Bloomberg.

Ser fortsatt nedside i Europa

På tross av rentekuttet fra ESB holdt Bank of England som ventet renten uendret på 0,50 prosent, men vedtok at 50 milliarder nye pund trykkes opp.

— Dette var også som ventet, etter at fire av medlemmene ønsket å øke kjøpene ved forrige møte. Bakgrunnen for tiltaket er at verdiskapingen i Storbritannia har stått på stedet hvis i halvannet år og at det har vært noe tilbakegang de siste to kvartalene, heter det i morgenrapporten fra DNB.

Like fullt, sjefen for den europeiske sentralbanksjefen, Mario Draghi, uttalte til Reuters i går at at eurosonens økonomi stadig er gjenstand for nedsiderisiko.

-Inflasjonspresset har dempet seg. Samtidig holder den økonomiske veksten i eurosonen seg svak, med økt usikkerhet som tynger tillit og sentiment, sa han ifølge Reuters.

Fredag er det amerikanske sysselsettingstall for juni som får mest oppmerksomhet. Det ventes nå en vekst på 100' ifølge Bloomberg.

Les også

  1. Nedgang på børsen - Rec blant taperne

  2. Børslettelse verden over etter EU-løsning

  3. Eurosonen kommer Spania og Italia til unnsetning

  4. Eurolandene kutter til rekordlav rente

  5. Danmarks sentralbank setter ned renten under null