Økonomi

Oljefondet tapte 485 milliarder i 2018

Oljefondets sjef Yngve Slyngstad legger onsdag formiddag et magert resultat for 2018.

Oljefondet gikk kraftig i minus i fjor. Det har skjedd bare fire ganger før.

 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad
  Journalist

Oljefondet fikk en avkastning på minus 6,1 prosent i fjor. Det tilsvarer et tap på 485 milliarder kroner.

Dette er i stor grad papirtap ved at fondets aksjer har sunket i verdi.

Bare i finanskrisen i 2008 tapte fondet mer, nemlig 633 milliarder kroner.

Til sammenligning er årets statsbudsjett på 1350 milliarder kroner.

Oljefondets sjef Yngve Slyngstad og sentralbanksjef Øystein Olsen la frem resultatene onsdag formiddag. Det var særlig fjerde kvartal som svekket 2018-resultatet.

Over de tre første kvartalene i fjor så det bedre ut med en samlet avkastning på 2,3 prosent. Men så stupte aksjemarkedene, slik at fjerde kvartal ga en avkastning på minus 8,3 prosent.

Fondets verdi ved utgangen av året var 8256 milliarder kroner. Det tilsvarer drøyt 1,5 millioner kroner pr. liten og stor nordmann.

Ved utgangen av 2017 var fondet verdt 8488 milliarder kroner.

 • Hør podkasten Forklart: 16 minutter om Oljefondet. Med dårlige resultater settes prinsipper på prøve:

Sjelden det er så svakt

Til sammenligning hadde fondet en årlig gjennomsnittlig avkastning på 6,0 prosent etter kostnader i årene 1998–2017. Bare fire ganger tidligere siden 1998 har fondet hatt negativ avkastning. Forrige gang var i 2011.

Det svake resultatet i fjor etterfulgte en superavkastning på 13,7 prosent i 2017. Det var fondets tredje beste resultat noensinne.

Nesten hver gang sentralbanksjefen eller fondets folk har ordet understreker de at fondets resultater vil svinge. 2018-resultatet oversetter ordene til harde tall.

Men det svake resultatet får ingen konsekvenser for pengebruken på statsbudsjettet. Staten bruker hvert år en fast prosentandel av fondets verdi, uavhengig av at de årlige resultatene svinger.

Les også

 1. Solberg: – Den som skal slukke lyset på norsk sokkel, er ennå ikke født

 2. Når bør staten bruke opp pengene sine? | Ola Storeng

Tapte mest i aksjer

Oljefondet investerer i aksjer, rentepapirer og eiendom:

 • Fondets aksjer fikk en avkastning på minus 9,5 prosent i fjor. Verdien av aksjene var 5477 milliarder kroner ved utgangen av året.
 • Rentepapirene ga 0,6 prosent i avkastning. Verdien var 2533 milliarder kroner.
 • Investeringer i eiendom utenom børs hadde en avkastning på 7,5 prosent. Verdien var 246 milliarder kroner ved utgangen av 2018.

Mest penger i Microsoft

Microsoft var ved årsskiftet fondets største enkeltinvesteringen i aksjer. Her hadde fondet aksjer for 64,7 milliarder kroner.

De to neste på listen er Apple og Alphabet (Googles eierselskap).

Slik fondets investeringer er organisert vil det være stort samsvar mellom det som er fondet største investeringer og det som er verdens største selskaper målt i børsverdi.

Regnet etter eierandel topper amerikanske Lear Corp med 8,2 prosent eierandel, etterfulgt av franske Valeo SA med 8 prosent og britiske Smurfit Kappa med 7 prosent eierandel.

Fordelt etter sektorer fikk fondet best avkastning i helseaksjer med 1,8 prosent. Verst var aksjer i materialseskaper med 15,5 prosent tap. Industri var omtrent like ille. Også konsumvarer og finansaksjer gikk svært dårlig.

Les mer om

 1. Økonomi
 2. Yngve Slyngstad
 3. Oljepenger
 4. Norges Bank