Svenske myndigheter advarer mot nettvalutaen bitcoins
Svenske finansmyndigheter advarer mot at bitcoin kan brukes av kriminelle. Forbrukerrådet fraråder folk å putte pengene sine i den digitale valutaen som har hatt en ekstrem verdistigning på kort tid.
Finaninspektionen (FI), som er svenskenes finanstilsyn, advarer mot at den virtuelle valutaen bitcoin åpner muligheter for anonyme betalinger og dermed kan utnyttes for hvitvasking av penger, skriver nliv.se.
Nettvalutaen kan få egen minibank
Valutaen har fått en kraftig oppsving etter at bankene på Kypros havnet i krise, og spesielt fordi kypriotiske investorer som hadde pengene sine i bankene på øya måtte punge ut.
Krever registrering
På grunn av hvitvaskingsfaren, krever det svenske tilsynet at selskaper som selger eller kjøper bitcoins må registrere seg.
Kravet om registrering ble innført i slutten av 2012, ifølge pressesekretær Karin Boman Röding i FI.
— Da blir man en finansiell institusjon. Det innebærer at de har ansvar for å forhindre at virksomheten utnyttes for hvitvasking, sier hun til de svenske nettavisen.
Finanstilsynet i Norge understreker at bitcoins ikke er underlagt tilsyn eller lovregulering for betalingsmidler, fordi det er en virtuell valuta.
— Finanstilsynet er kjent med at det pågår en diskusjon påEU nivå om eventuell regulering av bitcoins og andre virtuellevalutaer, og følger denne utviklingen.Det registreres også at Finansinspektionen i Sverige har innført enmeldeplikt for kjøp og salg av bitcoins, skriver forbrukerkoordinator Anders Nikolay Kvam i Finanstilsynet i en epost til Aftenposten.
Forbrukerrådet advarer
— Det lyder som et spennende og lett anarkistisk prosjekt, men også ustabilt og risikabelt. Jeg setter ikke mine penger i dette, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.
Han mener anonymiteten til aktøren eller aktørene bak bitcoin gjør systemet sårbart.
- Hvis bakpersonene velger å oversvømme systemet med numre, forsvinner verdiene. Det kan også skje ved at hackere lykkes med å trenge inn i systemet, sier Jensen.
Og anonymiteten gjør at kriminelle kan utnytte systemet, slik som de også benytter seg av kontanter fordi de er mindre sporbare.
— På generelt grunnlag er det Finanstilsynetsvurdering at anonyme betalingssystemer som for eksempel bitcoins relativtsett innebærer en økt risiko for hvitvasking, skriver Finanstilsynet.
Jensen regner med at vi i takt med utviklingen på nettet vil se stadig nye betalingsløsninger.
— Helt fra de første pengesystemene ble utviklet, har det vært regnet som kritisk at en eller annen kjent størrelse, konge eller keiser, står bak betalingssystemet som garantist for verdien og kvaliteten av valutaen. Bitcoin er helt motsatt.
Fortsetter rakettferden
Svenska Dagbladet skriver at Riksbanken, svenskenes sentralbank, ikke ser på bitcoin som en trussel mot det finansielle systemet, men at det kan være en risiko for enkeltpersoner som kjøper eller investerer i valutaen. I tillegg til en stor risiko når det gjelder muligheten for kjøp og salg av valutaen, så blir risikoen større på grunn av at bitcoin har økt enormt i verdi i det siste.
I fjor lå prisen på den virtuelle valutaen på rundt 10 dollar per enhet. De siste ukene har prisen skutt i været, og i begynnelsen av april skrev Aftenposten at kursen var doblet på et par uker, og i ferd med å bli en boble. Da var kursen nesten 150 dollar.
Men ferden til himmels endte ikke der, for nå lukter bitcoin på 250 dollar. Det er en verdiøkning på rundt 100 dollar på en liten uke.
Det er bare noen få nettsteder som godtar bitcoin som betalingsmiddel, men spekulasjonen i valutaen er heftig blant titusener av personer på ulike handelsplasser på nettet. Tokyo-baserte Mt Gox reklamerer selv med å stå for 80 prosent av handelen i bitcoin.