Økonomi

Afrika tappes for milliarder av dollar gjennom hemmelige avtaler i skatteparadiser

Mossack Fonseca har opprettet anonyme postboksselskaper til olje-, gass- og gruveindustriene i 44 av Afrikas 54 land. Kontinentet taper milliarder på kapitalflukt.

Gullgruven i Koidu voktes av sikkerhetspersonell. Sierra Leone er et av mange land med store naturressurser som ser penger forsvinne til skatteparadiser.
 • Will Fitzgibbon
 • Leo Sisti
 • Lyas Hallas
 • Nina Selbo Torset
  Journalist

Farid Bedjaoui, nevøen til en tidligere utenriksminister i Algerie, skapte overskrifter da han i 2013 kom i politiets søkelys, mistenkt for å ha lagt til rette for millionbestikkelser i oljebransjen.

Han var tungt involvert da oljeservicegiganten Saipem skal ha betalt 275 millioner dollar under bordet til myndighetspersoner i Algerie, ifølge påtalemyndigheten i Italia og Algerie. Vitner har forklart at bestikkelsene sikret Saipem olje- og gasskontrakter i som var verdt mer enn 10 milliarder dollar.

Mange av postboksselskapene som påtalemyndigheten mener ble brukt til å overføre bestikkelsene, ble satt opp av Mossack Fonseca, advokatfirmaet som har vært i sentrum for Panama Papers-avsløringene.

De lekkede dokumentene fra Mossack Fonseca viser at advokatfirmaet opprettet 12 av de 17 postboksselskapene som Farid Bedjaoui skal ha brukt som en kanal for bestikkelser i perioden 2007 til 2010. Blant annet skal millionoverføringer til familiemedlemmer av Algeries daværende energiminister ha blitt skjult gjennom ett av selskapene.

Farid Bedjaoui skal ha brukt en rekke postboksselskaper til å skjule bestikkelser i millionklassen.

Gjemmer seg bak en kjede av selskaper

Denne internasjonale bestikkelsesskandalen er bare en av flere saker i Afrika der selskaper opprettet eller administrert av Mossack Fonseca har spilt en rolle. En rekke tvilsomme avtaler innen olje-, gass- og gruvedrift er blitt anklaget for skatteflukt, korrupsjon og miljøødeleggelse.

International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har identifisert 37 selskaper i Panama Papers som er navngitt i rettsprosesser eller offentlige granskinger som involverer naturressurser i Afrika.

Selskaper som borer eller graver etter olje, gass, diamanter og gull er blitt anklaget for at kontrakter sikres gjennom bestikkelser eller annen form for korrupsjon. Mistenkelige gruve- og energiavtaler er ofte organisert gjennom hemmelige selskaper og bankkontoer som er vanskelig å spore, ifølge korrupsjonseksperter ICIJ har snakket med.

– Selskaper kan få tilgang til lukrative prosjekter fordi eierne har politiske forbindelser, eller fordi de er villige til å gå inn i tvilsomme avtaler som sikter etter rask profitt for få, heller enn goder for hele samfunnet, sier Fredrik Reinfeldt, tidligere statsminister i Sverige og nå sjef for Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) til ICIJ.

EITI er en internasjonal organisasjon som jobber for åpenhet i olje-, gass- og gruveindustriene. Reinfeldt sier anonyme selskaper gjør det vanskeligere å hindre hvitvasking av penger og korrupsjon.

– Det gjør det mulig for lovbrytere å gjemme seg bak en kjede av selskaper som ofte er registrert i flere jurisdiksjoner, sier han.

 • Den anonyme kilden bak Panama Papers: Derfor avslørte jeg Mossack Fonseca

Minst 1400 selskaper knyttes til naturressurser

ICIJ og de samarbeidende partnernes gjennomgang av de lekkede dokumentene fra Mossack Fonseca viser at advokatfirmaet er en viktig aktør når det gjelder å tilby hemmelighold for selskaper som er involvert i olje-, gass- og gruveindustriene.

Panama Papers inneholder mer enn 1400 selskaper med navn som viser til gruvedrift, mineraler, olje, drivstoff eller gass.

Postboksselskaper er blitt opprettet av Mossack Fonseca for å drive med petroleum, naturgass og gruvedrift i 44 av Afrikas 55 land, viser dokumentene. Flere av selskapene er kontrollert av politikere, deres familiemedlemmer eller forretningspartnere.

For eksempel har en av verdens største gullprodusenter, AngloGold Ashanti, opprettet minst 27 datterselskaper ved hjelp av Mossack Fonseca. AngloGold sier til ICIJ at de etterlever skattelovgivningen, og at datterselskapene holder investeringer for å unngå dobbeltbeskatning.

 • Økokrim-sjefen til nordmenn i Panama Papers-materialet: Meld dere nå!
Naturressurser i disse 44 afrikanske landene knyttes til skatteparadis

Visste du at Afrika tappes for omtrent like mye som de får i bistand - hvert år? ICIJ har laget dette interaktive spillet om Afrikas koblinger til skatteparadis. Test dine kunnskaper!

Mister 50 milliarder dollar i året til kapitalflukt

Saipem, det italienske oljeserviceselskapet, sier til ICIJ at de samarbeider fullt ut med myndighetene. I februar 2016 ble Saipems datterselskap funnet skyldig i bedrageri, hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalene med Algeries statlige oljeselskap, Sonatrach.

Italienske myndigheter har tatt ut tiltale mot Farid Bedjaoui for å ha lagt til rette for korrupsjonen. Bedjaoui nekter straffskyld, og advokatene hans hevder han – en akademiker i 40-årene bosatt i Dubai – aldri kunne ha hatt nok innflytelse i Algerie til å koordinere bestikkelser i millionklassen.

Saipem-Sonatrach-saken passer inn i et mønster i Afrika og andre utviklingsområder, der land med store naturressurser ofte ser pengene forsvinne til skatteparadiser.

Ifølge FNs estimat taper Afrika 50 milliarder dollar i året gjennom kapitalflukt. Det er omtrent like mye som kontinentet får i bistand hvert år.

Nigerias nåværende president, Muhammadu Buhari, har bedt verdensledere gjøre mer for å hjelpe afrikanske nasjoner bekjempe hvitvasking av penger og belyse skatteparadiser:

– Hver dollar som forsvinner ut i skitne avtaler og korrupsjon til et skatteparadis gjør det usikkert for den gjennomsnittlige afrikaner å skaffe seg levebrød og overleve, sa han på et toppmøte om antikorrupsjon i London en måned etter Panama Papers-avsløringene.

Nigerias president, Muhammadu Buhari, har bedt verdensledere gjøre mer for å hjelpe afrikanske nasjoner bekjempe hvitvasking av penger og skatteflukt.

Naturressurs-selskaper skal sjekkes nøye

I Mossack Fonsecas interne retningslinjer heter det at transaksjoner i olje-, gass- og gruveindustrier har høy risiko for hvitvasking og annen kriminalitet.

Advokatfirmaet krever at deres medarbeidere utfører en ekstra grundig bakgrunnssjekk på alle kunder som er involvert i graving, boring, handel og eksport av naturressurser. Men dokumentene i Panama Papers viser at Mossack Fonseca-ansatte ofte svikter på dette området.

De oppdaget ikke at Farid Bedjaoui kunne være involvert i bestikkelsene til Algeries nasjonale oljeselskap før flere måneder etter alle medieoppslagene. Advokatfirmaet varslet myndighetene på De britiske jomfruøyene om Bedjaoui og hans selskaper i 2013, men fortsatte å gjøre papirarbeid for ham til november 2015.

Advokatfirmaet har avvist å svare på konkrete spørsmål til denne saken. De har tidligere uttalt til ICIJ at de ikke tilrettelegger for skatteflukt eller andre kriminelle handlinger, og at de utfører en grundig bakgrunnssjekk på alle potensielle kunder.

Denne artikkelen basert på en lengre tekst avInternational Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Aftenposten er en av ICIJs samarbeidspartnere i Panama Papers.

Les mer om

 1. Panama Papers
 2. Skatteparadis
 3. Algerie
 4. Oljebransjen
 5. Korrupsjon