Økonomi

Norske New York-gründere ber staten ta flere sjanser

NEW YORK (Aftenposten): - Nesten alle penger i Norge brukes på gamle ideer. Altså kontorbygg og sånt, sier næringsminister Monica Mæland, som denne uken besøkte norske gründere i New York for å finne ut hvordan Norge kan få flere suksesser.

Bjørn Holte (i midten) og Are Traasdahl (til høyre) er to fremgangsrike norske IT-gründere i New York med firmaene bMobilized og Tapad. Mandag møtte de nærings- og handelsminister Monica Mæland. Foto: Ingar Storfjell

  • Carl Alfred Dahl
    Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Det lyser ungt IT-miljø og moderne entreprenørskap på lang vei fra det åpne kontorlandskapet i hjertet av New York City: Snacks og godteri i hyllene. Playstation-kontroller er slengt på et bord i et møterom. En fargerik vegg med sitater skal inspirere medarbeidere som har en idé, men som ikke er sikker på om den er verdt å prøve ut.

Are Traasdahls idé ble unnfanget etter at han solgte sin forrige bedrift og tok seg en to år lang pappaperm.

Journalist Carl Alfred Dahl og fotograf Ingar Storfjell i New York, USA. Foto: Privat

Ideen: En slags børs hvor annonsører og nettmedier møtes for å kjøpe og selge annonseplass, og kontinuerlig måle hvor mange som ser og klikker på nettannonsene. Nå har han 150 ansatte på ni kontorer i USA, pluss Toronto, London og Frankfurt. Traasdahl hadde egne penger til å komme i gang, og slapp dermed billig unna en av de virkelig store utfordringene for gründere.Men hvorfor blir ikke slike ideer realisert i Norge, som har en så rikholdig buffet av offentlige tilskuddsordninger at knapt noen har oversikt over alle?

Mener krav om «distrikts-ting» hemmer

Gründer Bjørn Holte fra Trondheim mener det ofte svikter når en norsk bedrift skal ta første steg ut i markedet, og skaffe sin første kunde.

— I Norge stopper ofte finansieringen opp før bedriften når kommersialiseringen, mener Holte, som står bak firmaet bMobilized, som sørger for at tradisjonelle nettsider blir flotte og funksjonelle på mobilen. 34.000 kunder har så langt tatt i bruk løsningen.

Han innrømmer imidlertid at en del ting som norske myndigheter gjør, er bra.

— Jeg forstår godt at det er vanskelig å plukke ut hvilke bedrifter man vil satse på, når det er så mye hummer og kanari i søknadsbunken, og man skal hjelpe til med en del distrikts-ting, sier Holte, med klar adresse til Innovasjon Norges distriktspolitiske oppdrag.

- I Norge stopper ofte finansieringen opp før bedriften når kommersialiseringen, mener Holte, som står bak firmaet bMobilized i New York. Her sammen med Are Traasdahl som har etablert firmaet Tapad. Foto: Ingar Storfjell

— Vi gjennomgår alle virkemidlene vi har nå, for å si det sånn, svarer Mæland, og skynder seg med å legge til at «så kan det hende at noen «distrikts-ting» er lurt å gjøre».Departementet er nå i ferd med å gjennomgå hele verktøykassen som er til for å hjelpe gründere.

— Jeg er overrasket over hvor lite vi visste om hvordan dette fungerer. Vi har vært heldige frem til i dag, men nå er Norge nødt til å få flere gründere til å lykkes, sier Mæland, som nå jobber med en gründerplan.

Mener Norge burde bruke oljepenger på gründere

Annonsegründer Traasdahl mener Norge bør ta seg råd til å styrke satsingen på gründere.

— Norge har vært flinke på det de har satset på i næringslivet, og Staten har hatt en aktiv rolle i fisk, vannkraft og olje. Når vi går med overskudd i Tapad, settes mye av pengene inn i fremtidige produkter. Det burde Norge også gjøre; Investere noe av oljeformuen i fremtidige gründere.

I tillegg til annonsebørsen, sørger Tapad og Traasdahl for at nettstedene du og jeg besøker prydes av annonser som er tilpasset det vi gjør og hvor vi har vært på internett. Traasdahl avviser at det er snakk om overvåking.

— Du er bare et tall i en database, og ingen personlige opplysninger blir lagret noe sted, sier han for å berolige næringsministeren.

200 av USAs største merkevarer synes det er en såpass god idé at de har havnet på Tapads kundeliste. Først tok de Manhattan. Så åtte andre byer i USA. Nå er Tapad også etablert i Toronto, London og Frankfurt. Men ikke i Norge.

Les også

  1. De drar til Berlin for å selge mat i Oslo

  2. Norsk selskap mener de vil revolusjonere mobilen

  3. Statsrådene har fått 1200 forslag til kutt i byråkratiet