Økonomi

Laksepris på rekordnivå

Det er registrert nytt toppnivå på laks i dag. Eksportprisen for fersk laks er nå 70,96 kroner per kilo.

  • NTB

Eksportprisen steg med hele 9,1 prosent fra uke 26 til uke 27 og ventes å ligge høyt også i årene som kommer.

Samtidig med prisøkningen gikk mengden eksportert laks noe ned. Det ble eksportert 11.295 tonn fersk laks i forrige uke, 5,5 prosent mindre enn i uka før, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det ble eksportert 11.295 tonn fersk laks i forrige uke.

Eksportprisen for frossen laks – som omsettes i langt mindre grad – var 62,19 kroner per kilo. Det er en økning på 6,1 prosent.

  • Er det havet som skal sørge for fortsatt rikdom i Norge etter oljen? Her er vekstmulighetene, samlet i en artikkel.

Lenge lå lakseprisen tett oppunder nivået fra slutten av 1980-tallet, men nå er den høyere enn noen gang, opplyser lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisa har flere importører i Tyskland, Italia og Baltikum begjært oppbud eller sluttet å kjøpe norsk laks på grunn av dette.

Økt etterspørsel og lakselus

Årsaken til prisoppgangen er økt etterspørsel og redusert produksjon, blant annet på grunn av store problemer med lakselus i Norge og sykdom i Chile.

– Man klarer ikke å produsere nok. Det er vært en forventning om redusert tilførsel av laks globalt, blant annet på grunn av sykdom i Chile. I Norge ventes det en stabil produksjon, og vi får dermed ingen vekst, forklarer markedsanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd, til NTB.

På grunn av manglende vekst i lakseproduksjonen må vi regne med et høyere prisnivå i årene som kommer, sammenlignet med de siste årene, forklarer Aandahl.

Dyrere middag

Det er også en treghet i hvor raskt prisene øker for konsumenten. Det betyr at konsumentene i dag ikke har merket så mye til prisøkningen, og at vi ennå ikke har sett effekten av prisveksten hos norske oppdrettere på konsumentnivå

Les også

Sommerens beste sakte-tv: Brunbjørner på laksefiske i Alaska

– Før eller siden må prisen til konsumenten øke, og da risikerer vi at færre vil kjøpe laks, og at de som kjøper laks vil kjøpe mindre per handletur. Til sjuende og sist må man regne med dyrere laks til middagsbordet både i Norge og i utlandet, understreker Aandahl. (©NTB)

Les mer om

  1. Eksport
  2. Fiskeri