Økonomi

Nå kan det bli lettere å fikse hvitevarene

EU-direktiv kan gjøre husholdningsmaskinene lettere å fikse.

En ødelagt oppvaskmaskin er sjelden populært hjemme. Men i stedet for å fikse den gamle, kjøper mange ny. Nye EU-regler kan øke levetiden til vanlige husholdningsmaskiner.

 • Maren Ørstavik

I et elektronikkmarked der butikkene kniver om å ha de laveste prisene, kan det ofte være både lettere og billigere å kaste ut en ødelagt støvsuger enn å få reparert den gamle.

Men nå ser EU på nye krav om «økt reparerbarhet», som skal gjøre produktene lettere å fikse.

Mer miljøvennlig?

EU-kommisjonen har satt ned en studiegruppe som skal undersøke de økonomiske og miljømessige virkningene av «økt reparerbarhet».

Prosjektet er satt i gang i forbindelse med det såkalte økodesigndirektivet, som regulerer krav til energieffektivitet og miljøvennlighet i energivennlige produkter innen EU.

Studien ser spesielt på støvsugere, kaffemaskiner, oppvaskmaskiner og vaskemaskiner.

Dersom studiegruppen kommer frem til at det er miljømessig og økonomisk effektivt, kan det bli innført i EU tidligst i 2017, i forbindelse med en revidering av kravene til husholdningsmaskiner, forteller Kirsti Hind Fagerlund i Norges Vassdrags og energidriektorat (NVE).

— Jeg er usikker på om det vil komme en egen forordning som krever økt reparerbarhet for alle produkter. Jeg tror at man «sonderer terrenget» med de fire produktene og ser om det går an å formulere realistiske krav til dem når de likevel skal revideres, sier hun.

— Dersom metoden «virker», vil nok Kommisjonen legge opp til at krav om reparerbarhet innarbeides fortløpende i nye produktforordninger, sier hun.

Strenge krav

EUs økodirektiv ble gjennomført gjennom økodesignforskriften i Norge i 2011, og har allerede ført til at flere produkter har forsvunnet fra butikkene, fordi de ikke oppfyller kravene til energibruk eller miljøvennlighet.

Blant annet er glødepærer blitt utfaset som følge av direktivet, og støvsugere som trekker mer enn 1.600 watt, kan ikke lenger importeres eller produseres.

— Hittil har alle de produktspesifikke reglene som er trådt i kraft i EU hovedsakelig dreiet seg om miljøbelastninger i bruk, som energibruk, vannforbruk, og utslipp til luft. Men nå begynner EU-kommisjonen å se på andre sider ved produktene også – i tråd med intensjonene i direktivet, sier Fagerlund.

 1. Les også

  Unge kvinner får stadig høyere forbruksgjeld

 2. Les også

  4 av 5 betaler gjerne litt ekstra for norske matvarer i påsken

 3. Les også

  Norsk vekst i jumboklassen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Matprisene drøyt 20 prosent lavere i Sverige enn i Norge

 2. ØKONOMI

  - Hvis disse produktene klør eller gir allergi er vi nok mer villige til å tenke etisk

 3. BIL

  I dag endres reglene for EU-kontroll: Dette betyr det for deg.

 4. DEBATT

  Kjøreforbud virker, men det må være rettferdig | Maj Dang Trong

 5. DEBATT

  Norge får en regjering med svar på de utfordringene landet må møte. Det er jeg glad for.

 6. ØKONOMI

  Nytt EU-krav: Maks to års reklamasjonsrett dersom du handler på nett