Fortsatt ingen kontakt mellom partene – busstreiken trappes opp lørdag
Lørdag går ytterligere 4500 bussjåfører i sju fylker ut i streik. Det er fortsatt ikke kontakt mellom arbeidstagere og arbeidsgivere.
Busstrafikken i Oslo og Viken har stått stille i en uke. Fra og med lørdag er det kun to fylker som vil være helt uberørt av bussjåførenes streik. Da begynner streiken for alle sjåfører i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark, samt store deler av Agder, Møre og Romsdal og Nordland. 8300 bussjåfører vil være i streik. Tromsø vil være den største byen i landet der det går rutebusser.
Det er ikke kontakt mellom partene. Det bekrefter både Fellesforbundet og Yrkestrafikkforbundet til NTB. Det har heller ikke vært det i løpet av uken.
Arbeidstagerorganisasjonene Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet tok de organiserte bussjåførene i Oslo og Viken ut i streik søndag 20. septembe. Det skjedde etter at meglingen med NHO Transport og Spekter ikke førte frem.
Truer med å ta alle bussjåfører ut i streik
De fire forbundene truer med å ta ut samtlige medlemmer, nærmere 12.000 bussjåfører i hele landet, om ikke det blir bevegelse.
– Vi har ikke noen plan nå, men det vil være naturlig med en opptrapping på sikt, sier kommunikasjonssjef Tormund Hansen Skinnarmo i Yrkestrafikkforbundet.
De streikende bussjåførene får 3900 kroner i uken i streikestøtte. Sjåførene i Fagforbundet som får 70 prosent av vanlig lønn, skriver FriFagbevegelse.
Streiken skjer fordi bussjåførene mener lønnsforskjellene mellom deres yrkesgruppe og industrien har økt de siste årene. I tillegg legger Fagforbundets leder Jørn Eggum stor vekt på arbeidstidene til sjåførene. De jobber ofte jobber såkalte delte skift. Det betyr at man har fri uten lønn midt på dagen. Fagforbundet mener dette gir opptil 70 timers arbeidsuker.
– 70-timers uker går på helsen løs og gir oss slitne bussjåfører, sier Eggum. Han mener sjåførene presses på tid, og må gå hele arbeidsdagen uten pauser og uten å gå på do.
– Det er en oppskrift på mindre trygghet – både for sjåførene og alle andre i trafikken, sier Eggum.
Konsekvenser for smittevern og undervisning
Helsetilsynet varslet allerede mandag at de overvåker streiken blant bussjåførene. Koronasmittetallene i Oslo har steget kraftig de siste ukene. Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) uttalte søndag at han var bekymret for økt trengsel og smitte i hovedstaden. Morgenrushet i Oslo-området mandag gikk som normalt. Det var ikke merkbart økt trafikk på veiene eller merkbart økt trengsel på trikk, T-bane og tog.
Eggum mener regjeringen må passe seg for at NHO skal spille et «koronakort».
– Det er ingen tvil om at NHO forsøker å fremprovosere tvungen lønnsnemnd basert på situasjonen i Oslo. Her må man ikke la seg lure. Bussjåfører kan ikke bli lønnstapere bare fordi de har en viktig jobb, slår han fast.
Det er ikke bare smittefaren som gjør at streiken er en utfordring. Utdanningsetaten i Oslo har rådet skolene til å kutte føring av fravær. Rogaland fylkeskommune vil gå over til digital undervisning på sine videregående skoler ved streik.