Ble nektet lån fordi han jobber i oljebransjen
Oddbjørn Mulen (46) har jobb i Nordsjøen. Derfor nektet banken å gi ham lån.
– Jeg synes det er ganske uforskammet. En hån mot alle sliterne i denne næringen, sier Mulen til bt.no.
I 16 år har han jobbet offshore i Archer Drilling, et selskap innenfor John Fredriksen-systemet. Også Archer Drilling har vært nødt til å si opp folk som følge av nedgangstidene i oljenæringen, men Mulen har ennå seks års margin på ansienniteten til de som sist mistet jobben i selskapet.
– Sikkerhet over alle støvleskaft
– Jeg har god økonomi og sikkerhet over alle støvleskaft, blant annet en ubelånt hytte. Men jeg fikk likevel avslag på boliglån i Landkredittbank. Jeg var innstilt på å bytte fra min tidligere bank og bli kunde i Landkredittbank, men de forklarte meg at de ikke ønsket å eksponere seg mot en så utsatt gruppe som oljearbeidere, forteller 46-åringen fra Førde.
Han ble mildt sagt overrasket over bankens utlånspraksis.
- Vanskelig i vest: Oljekrisen har ført til 25.000 færre arbeidsplasser
Nektet å godta avslaget
– Jeg synes det er frekt. Jeg føler at de slår beina under en hel næring. Folk som i årevis har ofret samvær med familie og venner og som over tid har bidratt til at Norge i dag flommer over av penger og velstand, sier den rutinerte mekanikeren.
Siden i mai 2000 har han jobbet offshore som riggmekaniker. Tidligere har han blant annet vært ved metallverket i Høyanger. På si driver Mulen et lite småbruk. Han har dessuten en liten snekkerbedrift. Begge deler er momsregistrert, og begge virksomhetene går ifølge Mulen i pluss, men uten at det gir stor uttelling på den privatøkonomiske bunnlinjen. Mulens samboer jobber som lektor og er ansatt i 100 prosent stilling i Sogn og Fjordane fylkeskommune.
Mulen nektet å godta avslaget fra saksbehandleren og ba om at saken hans ble løftet videre oppover i systemet. Men også banksjefen sto fast på at Mulen ikke ville bli innvilget lån.
Sjokkerende
«Bankens kredittpolicy tilsier at vi må begrense vår eksponering mot bransjespesifikk risiko», skriver banksjef for personmarked i Landkredittbank, Lars Johannessen, i eposten der han bekrefter avslaget.
– Jeg synes det er sjokkerende når jeg oppfyller alle kriteriene til å få lån, at jeg likevel ikke får det, bare med den begrunnelsen at jeg arbeider i oljebransjen, sier Oddbjørn Mulen.
Han har i dag fått lån i en annen bank, til det han beskriver som gode vilkår, men synes likevel det er nødvendig å belyse denne praksisen, som han mener er svært urimelig.
- Klimautslippene i Norge: Steg med 1,5 prosent i fjor
Vurderer sak for sak
Banksjef Johannessen sier til BT at Landkredittbank ikke har som generell policy ikke å gi lån til ansatte i oljenæringen.
– Vi vurderer lånesøknadene sak for sak, men det som er rett å si, er at vi er litt restriktive med å gi lån til dem med særlig høye inntekter i en bransje under endring og med økt fare for nedbemanning. Vurderingen er at det vil være vanskelig å oppnå tilsvarende inntekt i en annen stilling, sier Johannessen.
– Å, herregud, da vet de ikke hva oljenæringen er!
Det er Leif Sandes spontane reaksjon. Sande er forbundsleder i Industri Energi, et LO-forbund for ansatte innen olje, gass og landindustri.
Sande er rystet. Han har aldri hørt om tilsvarende.
– Dette er helt ille. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Jeg lurer på hvem pokker de kan gi lån til hvis de ikke skal kunne gi lån til en som har fast jobb i oljenæringen. Oljeprisen har falt, og folk har mistet jobben, men oljenæringen kommer opp igjen. Det er mange næringer som har dårligere fremtidsutsikter enn oljen, sier Leif Sande.
– I overkant forsiktig
Heller ikke Oddvin Andreassen, klubbleder i Industri Energi, har noen gang hørt en begrunnelse lik den Mulen fikk fra Landkredittbank.
– Det var meget spesielt å bli nektet lån på det grunnlaget. Det er sant nok tøffe tider i bransjen vår, men i dette tilfellet synes jeg banken er i overkant forsiktig. Jeg kjenner Oddbjørn Mulen personlig og kan ikke se at han er i fare for å bli oppsagt, sier Andreassen.
Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, sier det er opp til hver enkelt bank å bestemme hva man vil legge vekt på i sin kredittvurdering.
– Nåværende og fremtidig inntekt er blant de tingene man av Finanstilsynet er pålagt å vurdere. Så er det fritt frem for den enkelte bank om man ønsker å ha andre og strengere krav i tillegg. Noen er konservative, andre mer liberale. Om denne bankens kredittvurdering er representativ, tør jeg ikke si, sier Fåne.
- Få med deg denne gode kommentaren av Ola Storeng: Hvor lenge kan staten være støtpute når oljeinntektene svikter?
- Oljeoppsagte: Vil jobbe uten lønn