Økonomi

Statoil vil gi full gass frem til 2030

  • Stine Barstad

taac2b18_doc6mvhxrts7w4wq04ubdu-14wHMBa8vS.jpg Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

  • Uansett hva slags drøm man har, vil olje og gass være her i lang tid fremover, sa Sætre under Statoils høstkonferanse.

Statoil-sjef Eldar Sætre sier oljebransjen står overfor et veiskille, men har ingen planer om å trappe ned produksjonen av olje og gass de neste 15 årene.

Konferansen, som Statoil arrangerer for tiende året sammen med Det internasjonale energibyrået IEA og Olje— og energidepartementet, gikk av stabelen nøyaktig en uke før klimaforhandlingene sparkes i gang i Paris.

Sætre understreket at bransjen står overfor et vendepunkt, med tøffe kostnadskrav, vedvarende lav oljepris, og økende klimakrav.

Les Ole Mathismoens klimablogg:

Les også

Kar Kina lurt oss trill rundt?

— Krever nye leteområder

Siden i fjor sommer er oljeprisen mer enn halvert, oljeselskapene kutter kraftig i investeringene sine, og over 36.000 stillinger er varslet kuttet i oljebransjen. Sætre har selv utsatt en rekke prosjekter, og for første gang på over 30 år ventes de globale oljeinvesteringene å falle to år på rad. Men hverken dette, eller tøffere utslippskrav som følge av en eventuell internasjonal klima-enighet i Paris, gjør at Statoil-sjefen ser for seg lavere produksjonstempo fremover.

I stedet vil han tilpasse selskapet ved å kutte kostnader - og bli verdens mest karboneffektive olje- og gassprodusent.

– Vi vet at etterspørselen etter energi øker. Vi vet også at fornybar energi må dekke mesteparten av – om ikke hele – denne veksten. Olje og gass vil imidlertid fortsatt være svært viktige energiressurser. Selv i en togradersverden trenger vi olje og gass omtrent på dagens nivå i 2040 - bare med litt mindre olje og litt mer gass, sa Sætre.

Han sa Statoil har ambisjon om å holde produksjonen på dagens nivå frem til 2030. - Det vil kreve nye lisenser og at nye leteområder tildeles, sa han.

Tror på 80 dollar fatet

Også sjefen for IEA, Fatih Birol, mener æraen for norsk olje og gass langt fra er over, til tross for at IEAs nyeste fremskrivninger viser at fornybar energi rundt 2030 vil overta for kull som verdens største energikilde. Han viser til at mye ny produksjon må tilføres bare for å opprettholde dagens produksjonsnivå.

— Jeg håper en viktig del av dette vil komme fra Norge, sier han.

Under konferansen gjentok Birol at IEA venter at oljeprisen vil stige opp mot 80 dollar fatet i 2020. USAs skiferoljeproduksjon er ikke bærekraftig på dagens lave oljeprisnivå, og også kanadisk, brasiliansk, russisk og afrikansk oljeproduksjon vil rammes på dagens lave priser. Dermed vil markedet gradvis stabilisere seg på en høyere pris, ifølge IEAs analyser.

IEA kom nylig med sin årlige analyse World Energy Outlook. Her oppsummerer økonomiredaktør Ola Storeng rapporten i tre punkter:

Les også

Får fattige land lov til å bli rike?|Ola Storeng

Vil trenge Arktis' olje

Birol utelukket heller ikke at verden på et tidspunkt vil få bruk for oljen som ligger i de omstridte områdene i Aktis.

– Vi har enorme ressurser i Arktis, både olje og gass, og jeg er sikker på at én dag kan de trengs. Men jeg tror ikke dette er et spørsmål for i dag. Jeg tror heller ikke det er et spørsmål for i morgen. Det vil kanskje være et spørsmål for i i overmorgen, sier Birol til NTB.

Både Statoil og Shell har i høst trukket sin virksomhet i havområdene utenfor Alaska på grunn av manglende lønnsomhet.

Sætre understreket under konferansen imidlertid at det ikke er noe signal om hvordan Statoil vil forholde seg til oljeutvinning i Norges arktiske områder.

— Avgjørelsen om å gå ut av Alaska har ingen ting å gjøre med Arktis og Barentshavet, sa han.