Økonomi

Midt i trafikken og nederst i India

DELHI (Aftenposten.no): Siden 2005 er rundt 140 millioner indere løftet ut av fattigdom. Men ingen land har så mange fattige som India.

Akhtari (t.v.) og Sundar bor i en midtrabatt i Delhi med sine åtte eller ti barn. Foto: SIGURD BJØRNESTAD

  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad

— Når vi dør, kommer Delhis renholdsarbeidere og plukker oss opp. Jeg kan hverken lese eller skrive. Hva kan de fattigste håpe på?

Han som stiller spørsmålet heter Sundar (50). Sammen med barna og kona Akhtari (50) bor han i en midtrabatt ved Khirki Village sør i Indias hovedstad Delhi.

— Vi har åtte eller ti barn. Noen av dem er født her i veien, forteller hun.

Trafikken dundrer forbi dem på begge sider. En ubebygd tomt er toalett. Det går an å vaske seg i en grøft med avløpsvann. De er nederst på stigen i India.

— Vi lager te når vi våkner om morgenen. Som regel er det ikke noe å spise. Vi tigger i gatekryssene, og sender barna rundt på dørene for å tigge mat, sier Akthari.

Bare ved å snu meg rundt i midtrabatten ser jeg noen av de mange nivåene i det indiske samfunnet. På den ene siden av veien ligger en slum der folk stort sett har tak over hodet.

På den andre siden ligger kjøpesenteret Select Citywalk med kaffe fra Starbucks og butikker for Armani, Mothercare, Zara og Tommy Hilfiger.

Les også:

Les også

Betaler seg frem i Indias byråkrati

Les også:

Les også

Dyrere og svakere i Indias økonomi

Store fremskritt

Ingen land i verden har så mange fattige som India. Men landet har redusert fattigdommen mye, viser en rekke analyser.

— Farten i fattigdomsreduksjonen har økt. Fra 2005 til 2012 ble nesten 140 millioner løftet ut av fattigdom. Den årlige andelen som ble løftet ut var tre ganger så høy i disse årene som den var i årene 1994-2005, sier Verdensbankens sjeføkonom for Sør-Asia, Martin Rama.

Å måle nivået og endringen i fattigdommen i et land med drøyt 1,2 milliarder mennesker er ingen eksakt vitenskap.

En analyse fra Verdensbanken fra desember i fjor konkluderer med at 20–30 prosent av Indias innbyggere lever under fattigdomsgrenser. Forskjellen på 20 og 30 prosent skyldes ulike definisjoner av grensene. Den nyeste definisjonen er fra 2009 og gir det høyeste anslaget.

Felles for begge definisjonene er at fattigdommen er redusert med rundt 180 millioner personer fra 1993 til 2010. Det betyr at ca. 15 prosent av befolkningen har kommet seg over fattigdomsgrensen.

Men med Indias høye folketall betyr det at 250–350 millioner mennesker fortsatt lever i fattigdom, slik dette defineres i denne analysen. Den belgiskfødte indiske økonomiprofessoren Jean Drèze feller en hard dom over utviklingen.

— I historien om verdens utvikling er det få andre eksempler, om noen, på en økonomi som har vokst så raskt så lenge med så begrensede resultater når det gjelder å redusere menneskelig fattigdom, sier han til Aftenposten.

Les også:

Les også

Inderne kjøper opp en fjerdedel av verdens gull

Les også

Telenors pris i India: 2,5 øre per minutt

Bred nedgang

Verdensbankens analyse konkluderer med at reduksjonen i fattigdom har skjedd for alle sosiale grupper og alle religioner i den indiske mosaikken. Dessuten har høyere økonomisk vekst etter 2004 gått sammen med raskere fattigdomsreduksjon.

En tredje konklusjon er at økte forskjeller ikke betyr mindre fattigdomsreduksjon. Analysen peker tvert imot i motsatt retning: Indiske delstater med store forskjeller mellom folk har også lavest andel fattige.

Men India er svært sårbart for økonomisk tilbakeslag.

— Drøyt halvparten av inderne lever farlig nær fattigdomsgrensen. Et lite økonomisk tilbakeslag er nok til å skyve dem tilbake i fattigdom, sier Rama.

Et steg opp

Sundar i midtrabatten har tak over hodet som ett av sine fremste ønsker. Meena (30) i slummen på den ene siden av gaten har kommet seg dit, men ikke så mye lengre. Hun og familien bor i et rom på bakkenivå og under en presenning rett utenfor. Maten lager hun over åpen ild under presenningen.

— Det eneste jeg har oppnådd er at min eldste datter er gift, sier hun. Datteren Kiram har to barn, og begge familiene bor sammen.

Meena jobber som hushjelp to timer hver dag og tjener rundt 300 kroner i måneden. Mannen drar varer på vognen sin og tjener rundt 500 kroner i måneden. Meena har fem barn, og er gift på nytt etter at hennes første mann døde.

— Vi lever på linser, ris og brød. Vi har ikke grønnsaker, ikke frukt, ikke melk og ikke egg. Jeg har bodd her i 12 år, sier hun.

Hard med India

Harvard-professoren Amartya Sen fikk Nobelprisen i økonomi i 2008, og er Indias mest kjente økonom. I fjor ga han og Drèze ut boken An Uncertain Glory. India and its contradiction s.

Et hovedbudskap i boken er at vekst ikke er det samme som utvikling. Produksjonen (BNP) pr. innbygger har steget kraftig i India de siste årene. Forfatterne peker på at India likevel gjør det dårligere på en rekke levekårsindikatorer enn land som er mye fattigere

— India er nå dobbelt så rikt som Bangladesh målt ved inntekt pr. innbygger. Men likevel ligger Bangladesh foran India på mange viktige indikatorer for levekår, sier Drèze.

Han sier bokens formål er å øke oppmerksomheten rundt fattigdom og urettferdighet i den demokratiske politikken.

— Halvparten av inderne lever uten toalett og offentlige tjenester som skole og helse er absolutt forferdelige. Likevel får disse sentrale temaene svært liten oppmerksomhet i indiske medier og politikk, sier han.

De velstående lever gode liv og ordner seg med private løsninger, er ett av budskapene i boken.

På toppen

På kjøpesenteret Citywalk på motsatt side av midtrabatten i Delhi er sikkerhetskontrollen som på flyplasser. Bare hudfarger og indiske flagg skiller det fra et blankpusset kjøpesenter i en europeisk storby.

På noen hundre meter er det mulig å flytte seg fra bunnen til toppen av det indiske samfunnet. Kontrasten til livet i midtrabatten og slummens linsegryte kunne ikke vært større.

— Økonomien er blitt bedre de siste årene. Folk bruker mer penger og levestandarden har gått opp, forteller Bikram Singh (21) utenfor Hilfiger-butikken i kjøpesenteret

Han er der sammen med studenten Saakshi Manchandani.

— Jeg skal gifte meg, forteller hun gledestrålende.

Like ved blir pizzaen bakt i steinovn. Kvaliteten overgår det meste av det som er å få i Oslo.

Meena (t.v.) med døtrene Kiram (i midten) og Gauri og barnebarnet Jeetu har så vidt tak over hodet i Delhis slum. Foto: SIGURD BJØRNESTAD

Rishab Bothra (t.v.), Saakshi Manchandani og Bikram Singh på kjøpesenteret Select Citywalk i Delhi er fornøyd med Indias økonomiske utvikling. Foto: SIGURD BJØRNESTAD