Hellstrøms fiskegrateng nesten uten fisk

I en stor test av fiskegrateng er det gratengen til stjernekokk og landets fremste kritiker av ferdigmat, Eyvind Hellstrøm, som taper.

Eyvind Hellstrøms fiskegrateng inneholder minst fisk av alle ferdige fiskegratenger.

Eyvind Hellstrøm har de siste årene gjort seg bemerket som den illsinte kjendiskokken som endevender folks kjøkken— og kjøleskap i håp om at de skal få bedre matvaner. Heller ikke matindustrien fikk slippe unna, nå sist gikk Hellstrøm hardt ut mot pizza Grandiosa og fyllet de brukte.

Etter noen år med dette programmet, lanserte han i fjor sine egne ferdigretter.

Nå får fiskegratengen hans slagt av «Matkontrollen», TV 2s program som sendes torsdag kveld.

Her har de hentet inn 15 fiskegratenger fra norske matbutikker, og Hellstrøms franske fiskegrateng havner på bunn når det gjelder innhold av fisk og proteiner.

Denne fiskegrategen inneholder kun 18 prosent fisk, mens Findus Fransk fiskegrateng inneholder 75 prosent.

Dette stemmer også med Aftenpostens test av fiskegratenger i høst.

- Bør inneholde minst 50 prosent

— Jeg mener en god fiskegrateng bør inneholde mellom 50-60 prosent fisk, sier bachelor i ernæring og ernæringsveileder Iren Vagstad Ellingsen. Hun har tidligere testet norske fiskegratenger og husker godt at Hellstrøms grateng kom dårlig ut.

- Hellstrøm sier han skal øke fiskeinnholdet til 21 prosent. Hjelper det?

- Nei, det holder ikke. Jeg forventer at han tar inn enda mer fisk i sine produkter, sier hun.

Til tv-kanalen sier Hellstrøm at han bruker klippfisk og at det vil bli feil å bruke for mye av den.

— Her dreier det seg om å finne balansen i smakene. Og vi bruker altså klippfisk, og det spesielle med klippfisk er at den har en aroma som er veldig markant og om vi bruker for mye så blir det feil. Og derfor har vi funne fram til den optimale balansen i forholdet klippfisk, olivenolje, melkeprodukter og poteter, sier Hellstrøm til «Matkontrollen».

- Er du enig i dette, Ellingsen?

— Klippfisk gir nok en annen smak. Men det har ikke noe å si ernæringsmessig. Han burde få inn en sunnere vri samtidig som smaken er god. Det tenker jeg man kan forvente av en god kokk, sier hun.

Hun er overrasket over at akkurat han har valgt så lite fisk i sin rett, siden han har snakket så negativt om matbransjen og så mye om sunn mat.

Klippfisk er mer fisk enn du tror

Ove Johansen i Norges Sjømatråd er ikke like brennsikker som ernæringsekspertene.

— Klippfisk er tørket torsk og vi regner at en kilo torsk tilsvarer en halv kilo klippfisk. Så vannes klippfisken ut, og da øker volumet med 30 prosent, forklarer han.

Når Hellstrøm øker sin andel fisk til 21 prosent, tilsvarer det rundt 28 prosent.

— Klippfisken har omtrent ikke mistet noe av sitt næringsinnhold når den ble tørket, sier Johansen.

Han legger også til at mange av fiskegratengene er fylt med fiskearten Alaska Pollock, en av verdens billigste fiskearter.

— Det er ikke noe galt med denne fisken, men det er ikke det vi forbinder med norsk torsk, sier Johansen.

Ville fornye matindustrien

Da Hellstrøm lanserte ferdigrettene sine, var han svært tydelig på at han ønsket å fornye den norske matindustrien.

— Jeg gjør dette med formål og ambisjon om å få hele den norske matindustrien til å fornye seg. De må bli bedre! Vi har fått til et produkt som revolusjonerer industrien. Produktene er uten tilsetningsstoffer, konserveringsmiddel og kunstige midler. Her er det ingen kjemikalier. Det er motsetningen til alt jeg har kritisert i norsk matindustri, produkter som du ikke skjønner hva inneholder, produkter som er tilsatt masse for å få lang holdbarhet og som ikke har smak. Mitt produkt er et kvalitetsprodukt som helt sikkert vil utfordre den norske matindustrien, sa han til VG den gangen.

I torsdagens tv-program avbrykter Hellstrøm programlederen når spørsmålene stilles.

Kjendiskokken går bort fra programlederen og kameraet, før han snur og sier:

–Det jeg har behov for nå, uten at kamera går, det er å be om å få et glass med vann.

På testtoppen finner vi Findus Franske fiskegrateng med 75 prosent fisk. Deretter følger Lofoten fersk fiskegrateng og Jippi fiskegrateng med 50 prosent fisk. Remas Gode hav har 45, og Coops 32. Matmesteren, som er Rimis merkevare, har 31, mens Norgesgruppens Firstprise, som du finner i Meny, Kiwi, Spar og Joker har 30 prosent.

Ellingsen trekker frem at jo mindre fisk, desto mer makaroni og hvit saus.

— Makaroni er mye billigere råvare enn fisk. Men jeg ser at Hellstrøms fiskegrateng har mye olivenolje, noe som gir god smak.

I testen hun gjennomførte konkluderte hun slik:

«Denne gratengen inneholder veldig lite fisk, og har minst protein av alle. Den har over dobbelt så mye fett som de andre og det eneste som øker poengsummen er lite karbohydrater og middels mengde salt.»